A só ételeink legismertebb ízesítője, amit a magyar konyha előszeretettel használ. Túlzásba is visszük a fogyasztását, hiszen az ajánlott 3 g/nap helyett másfélszer, kétszer többet eszünk meg. A mértéktelen só fogyasztás magas vérnyomást okozhat, ami pedig a szív és a vese megbetegedését idézheti elő. A szervezetünkbe kerülő só nagyobbik részét az otthon főzött és ízesített ételek tartalmazzák.
Néhány ötlet a só fogyasztás csökkentésére:
-használjanak kevesebb sót az ételkészítésnél
-a só jól pótolható, illetve kiegészíthető friss vagy szárított zöldfűszerekkel
-kerüljék a sóban pácolt húskészítményeket, mint pl. a füstölt sonka vagy szalonna
Zöldségkonzervek helyett friss vagy mirelit terméket válasszanak.
A készen kapható ízesítő porok, leveskockák helyett részesítsék előnyben a főzött zöldségek természetes ízét. Házilag is könnyen elkészíthető a szárított zöldségkeverék, ami a kész ételízesítőkkel szemben nem tartalmaz szükségtelen íz fokozó anyagokat.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.