Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Praktikák » Alapanyag tárolási tanácsok » Sajtfélék tárolása

Sajtfélék tárolása

A 10 liter tejből készül 1 kg. Sajt.

A fehérjék, zsírok, ásványi sók és vitaminok a tejből majdnem teljesen átkerülnek a sajtba. A termékek energiatartalma a zsírtartalomtól függően változó.

Értékes fehérjeforrások, és főleg a legfontosabb tejfehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző (10-30 %), és az állati eredetű zsiradékokra jellemzően, jórészt telített zsírsavak találhatók bennük.

A sajt az egyik legfontosabb kalciumforrás.

Fogyasztása hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. A sajt jelentős mennyiségű foszfort, A-, B2-vitamint is tartalmaz, és B12 – vitamin is található benne.

Sajttípus szerint megkülönböztethetők kemény (pld. parmezán, ementáli) félkemény (trappista, óvári) lágy (göcseji, camembert) friss (sport) savanyu tej (pogácsasajt, túrófélék) és ömlesztett sajtok. Állományuk alapján vágható és kenhető, ízük szerint pedig natúr vagy ízesített készítmények színesítik a választékot.

A sajtot lehet tárolni anélkül, hogy kiszáradna, vagy megpenészedne, ha egy légmentesen zárható műanyag dobozba zárjuk, melyet előzőleg pergamennal vagy vajpapírral béleltünk ki. Így tegyük a hűtőszekrénybe. Ha nincs ilyen dobozunk, akkor ecettel nedvesített kendőben, hűvös helyen tároljuk a sajtot. Régi, maradék sajt újra friss lesz, és kiválóan fogyasztható, ha egy ideig sós vízbe mártott szalvétába tesszük. A megkeményedett sajtot áztassuk egy kis ideig friss tejbe, majd tiszta ruhában szárítsuk meg, ismét friss és ízletes lesz. A sajtot diódarával reszeljük meg, így a keményebb darabka sem vész kárba, és nem sérülünk meg reszelés közben.

A sajttal egyenlő mennyiségű vajat melegítsünk fel, keverjük hozzá a reszelt sajtot, szórjuk meg pirospaprikával, enyhén főzzük össze, majd öntsük olyan edénybe, amit majd asztalra tehetünk. Hűtsük le. Rozskenyérre vagy zsemlére kenve kitűnő szendvicset kapunk. A maradékot később is felhasználhatjuk, ha megkeményedne, tegyük néhány percre sütőbe, újból kenhető lesz.
Fogyasztás előtt 2-3 órával érdemes kivenni a hűtőből, mert aromája így érvényesül.

Mindig tartsa be a fogyaszthatósági időt. A kemény és félkemény sajtok tovább (7-8 napig) a lágy sajtok rövidebb (2-3 napig) tarthatók el.

Étkezés végén, édesség helyett fogyasztva a sajt meggátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését, ezzel segít megelőzni a fogszuvasodást.

Túlsúllyal küzdők, szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, cukorbetegek inkább az alacsonyabb (20 g/100 g alatti), hízni vágyók pedig az ennél magasabb zsírtartalmú sajtokat válasszák. 

Kóstoljon meg minél többféle sajtot, mert választékuk lenyűgöző, és egészségére válik.

Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.