1kg sima vagy félfogós liszt 30 gr friss élesztő 2 púpozott kiskanál só 8 dl langyos tejsavó 1 nagy zárható tetejű műanyag doboz (vagy veder, vagy akármi más) 1 fedeles edény a sütéshez: kacsasütő, tűzálló üvegedény, vastagfalú lábas-fazék
Morzsoljuk a kelesztőedény aljára az élesztőt, szórjuk rá a sót, szitáljuk hozzá a lisztet, és öntsük rá a langyos tejsavót. Kézzel tessék-lássék módon vegyítsük össze a a hozzávalókat, épp csak annyira, hogy a liszt mindenhol átázzon, majd tegyük rá az edényre a tetőt. 6-10-12 óra pihentetés után borítsuk erősen lisztezett felületre (vigyázzunk, elég híg a massza), és picit húzgáljuk szét, majd fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogassuk be. Emeljük lisztezett tiszta törlőruhába a hajtogatásokkal lefelé, bugyoláljuk be a törlőbe, és addig pihentessük, amíg az akkor bekapcsolt sütő tűzforróra nem melegedik (kb. 30 perc). Ajánlott 250 C fok. A sütőbe ne felejtsük el betenni a sütőedényt is. A tésztát helyezzük ezúttal a hajtogatott felével felfelé a forró sütőedénybe (figyelem, ne égessük meg magunkat), majd 50 percig fedő alatt süssük meg. Végezetül a fedőt leemelve kenyeret süssük ropogós-pirosra Sütöből kivéve a kenyeret tegyük rácsra ,majd takarjuk le egy konyharuhával. * Az eredmény egy nagyon puha, szinte kalácsszerű kenyér lett, de a savó még nagyon sokat dobott a szerkezetén, sokkal jobban megkelt, sokkal finomabb napokig puha marad!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.