Hozzávalók
20 dkg vaj, 50 dkg liszt
15 dkg porcukor,
1 kk. vanília kivonat,
fél csapott kk. só, fél sütőpor
Töltelék:
15 dkg darált dió,
kb. két evőkanál sárgabarackdzsem
étcsokoládé a díszítéshez, vagy porcukor
Elkészítése:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a sóval és a vanília kivonattal jól összegyúrjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj. A tésztát legalább 1 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Most nem volt ennyi időnk, csak 1 órát pihent.
Közben elkészítettük a tölteléket, a darált diót összekevertük a sárgabarackdzsemmel, cukor nem kell bele.
A hűtőből kivesszük a tésztát és kb. egyforma golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nem túl közel egymáshoz. A karalábévájó kisebbik részének hátuljával mélyedéseket nyomunk a golyókba és kiskanál segítségével megtöltjük a töltelékkel. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük. Nem kell, hogy színt kapjon. Ekkor még nagyon puha a keksz, ezért a sütőpapírral együtt szoktuk kiemelni. Utána mehet bele a következő adag. Amikor kihűltek a kekszek, akkor a felolvasztott csokoládét kicsi műanyag zacskóba tesszük és a sarkát picit levágva a kekszekre csoki csíkokat húzunk, vagy porcukorral szórjuk meg a tetejét.
Nagyon finom, puha, omlós keksz lesz belőle.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.