50 dkg liszt
2 dl meleg víz
2 ek cukor (mézzel is helyettesítheto)
2,5 dkg éleszto
10 dkg olvasztott vaj
1 db tojásfehérje (elhagyható)
2 tk só
Tetejére:
1 db tojássárgája
1 ek víz
4 ek szezámmag vagy mák
A lisztet dagasztótálba tesszuk. A kozepében kis fészket képezunk ki. Beletesszuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztot. Felontjuk a vízzel. Megvárjuk, amíg az éleszto felfut. Ez kb. 15 perc. Osszekeverjuk a tobbi hozzávalóval és kidagasztjuk. Cipót formálunk belole és 15 percig pihentetjuk. 8 részre osztjuk és kialakítjuk a bagel formát.
Tésztadarabka kozepébe lyukat fúrunk és addig tágítjuk, amíg a tenyerunk belefér. A két tenyerunk kozé fogjuk a karikát, simára sodorjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nem marad ennyire hatalmas lyuk a kozepén.
Meleg helyen 1 órán át kelesztjuk. Sutopapíros tepsire rakjuk. Lekenjuk a tojássárgája és a víz keverékével és gazdagon megszórjuk szezámmaggal vagy mákkal. Elomelegitett sutoben 200 fokon 15 perc alatt sutjuk meg.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.