Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Savanyúság / lekvár / befőtt étel receptek » Befőtt eltevése

felvitel dátuma: 2013-01-14 12:27:09       mai nézettség: 1       nézettség: 20789
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

Őszibarack

meggy

cseresznye

körte

cukor

Befőzési tartósítószer

Víz

Előkészületi idő: 120 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

 

Évek óta a legegyszerűbb módszerrel csinálom a befőtteket .A megtísztitott gyümölcsöt a tiszta üvegekbe rakom ,jól meg szoktam tömni hogy a dunsztolásnál ne jöjjön fel az üveg feléig ,majd 4 evőkanál cukrot teszek felöntöm hideg vízzel és a tetejére befőzési tartósítószert (Nátrium Benzoát )rakok épp egy késhegynyit.Régen szalicilt de ezt ugye betíltották pedig semmi bajunk nem lett tőle .Ezután jól lezárom az üvegeket ,fejre is fordítom nehogy follyon ,mert akkor levegős lesz .Ha ez meg van Nagy fazékba amibe nekem egyszerre 6 üveg fér teszek egy konyharuhát alulra belerakom az üvegeket és kb feléig felöntöm a fazekat hideg vízzel és elkezdem így közepes lángon főzni ,mikor az üvegekben belül gyöngyözik a folyadék akkor a dunsztolás .Ezeket kiszoktam venni meleg takaróval ellátott száraz dunsztba hogy ott hüljenek ki .Ugyanígy csinálom a többi gyümölcsöt is ,a cseresznyét és meggyet pedig nem magozom ki ,csak átválogatom ne legyen benne rossz .A meggyre 1 kanállal több cukrot lehet rakni .Nekem így még mindig friss a gyümölcs ,bármeddig eláll .

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Káplár Anna 2013 június 18

Jól hangzik, kipróbálom.

10/10 Valkó Lászó 2013 június 18

Egyszerű, ezért jó lehet !

10/10 entinmama 2013 június 19

Ez olyan egyszerű, hogy ki kell próbálnom! Köszönöm!!

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 június 20

Tényleg egyszerű és nagyszerű ,nincs sok gond az eltevéssel ,mindenkinek jó munkát kívánok hozzá

0/10 Szőke Piroska 2013 június 25

Olyan jó dolgokat lehet Tőletek tanulni! További szép napot kívánok mindenkinek!

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 június 25

Már a nagyanyám is így tette el a befőtteket anyukám is és mikor férjhez mentem az anyósomtól is így láttam .Hát én is ezt a hagyományt viszem tovább .Nem kell a sziruppal bajlódni ,ez így sokkal egyszerűbb .

0/10 Daisymama 2013 augusztus 22

A lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módszer. Az én tapasztalatom, hogy egy ekkora üvegbe két kanál cukor bőven elegendő és, hogy tartósítószer ne legyen benne, a benzoátos vízbe belemártom a celofánt és azt teszem az üveg tetejére a csavaros tető alá. Még soha nem romlott meg egy sem.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 augusztus 22

A cukor mennyisége attól is függ ki milyen édesen szereti ,illetve a gyümölcs édességétől is .A Celofános megoldás is jó viszont attól a pötty Natrium -b tól semmi bajunk nem lesz .Régebben celofánnal is próbáltam de nagyon nem szeretem amikor a kupakra ráragad a papír mikor nyitjuk Évek óta így csinálom és még egy üveggel sem kellett kidobni .

0/10 Kis Lászlóné 2013 augusztus 24

Ugyanígy rakom a befőttet, csak még cukrot se teszek rá. Saját termésből, mindig éretten - édesen - teszem el a gyümölcsöt.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 augusztus 27

Ha saját a termés akkor az még jobb ,nekem nincs sajnos csak egy meggyfa ami termő és egy almafa de az még picike.De szoktam kapni a családtól cseresznyét barackot ,kajszit és azt hasznosítom ,vagy éppen megveszem ,de mindenképpen teszek el.

0/10 Marika 2014 június 06

Aki szalicilt szeretne használni a patikákban kapható!

10/10 Lné H. Böbe 2014 június 06

Sziasztok, én is évek óta így csinálom, mindíg finom a befőttem. Én a meggyet magozva teszem el, a sütiknél így egyszerűbb. Kimagozom a meggyet, egy nagy tálba teszem, megszórom cukorral / szalicillel (patikákban kapható még) egy napot hagyom állni, néha megkeverem, másnap tiszta üvegekbe szedem jól megtömve,celofánnal+tetővel lezárom az üveget és mehet a kamrába.Nem kell dunsztolni! A meggy enged annyi levet hogy elég a befőttre, nem kell hozzá plussz víz!! A maradék lé pedig leszűrve, isteni házi meggyszörp!!!Üdv: Böbe

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2014 június 06

Jó ötletnek bizonyúl a meggyet így elrakni .Viszont amit a sütibe rakok azt kimagozva lefagyasztom és le van a gondom.A befőttet meg megesszük télen akár sültekhez is.

0/10 Polgári Ferencné Jolika 2014 június 15

Sziasztok!Én régóta úgy teszem el a meggyet és cseresznyét hogy a megmosott gyümölcsöt üvegbe rakom,közben felteszem a szirupot főni,és amikor elkezd forrni akkor üvegenként beleöntöm a szirupba,megforgatom fakanállal kb 1 perc múlva kiszedem az üvegbe,lezárom,szárazdunsztba teszem!Sosem romlott még meg!

0/10 margit947 2014 június 16

én a sütőbe dunsztolom ki ,egy tepsibe 9-10 üveg fér aláöntök vizet és tartalék lángra teszem amikor gyöngyözik a befött lé elzárom és másnap vagy harmadnap szedem ki és végleges helyére rakom .egyszerübb mint a lábas.

0/10 margit947 2014 június 16

a másik modszerem meggynél, cseresznyénél üvegbe rakom a gyümölcsöt cukorral és szódavizzel hidegen felöntöm tetejére tartósitószert, én szalicilt, teszek , befözőfolia csavaros tető és mehet a helyére.NEM ÁSVÁNYVIZ.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2015 június 11

Érdekes recept ez utóbbi is

0/10 Tamás 2015 június 25

Nekem tetszenek bár nem vagyok zseni de kipróbálom.Lehet hogy kifőzve kevésbé macerás.Köszi

4/10 szilvi 2015 június 25

Nem vagyok híve semmilyen tartósítószernek. Én kifőzöm az üvegeket, és az így sterilizált üvegbe rakom bele a forrázott gyümólcsöt, majd lezárom, fejre állítom, és becsomagolom :) Évekig eláll, és nincs benne semmi tartósítószer. Felesleges.

5/10 Irénke 2015 június 25

Nem teszek bele semmiféle tartósítószert semmibe, legyen az befőtt,vagy savanyúság. Lényege az egésznek a tisztára mosott steril üveg, és a cukor. Épp ügy készítem elő, mint mindenki más: gyümölcs, cukor és víz, kidunsztolom, de nem szedem ki a forró vízből csak mikor teljesen kihűlt. Sima csapvízzel teszem el,nem kell se szóda sem ásványvíz hozzá. Nekem van 2-3 éves befőttjeim is, egy sem romlott meg soha. Lekvárban meg pláné,hogy soha nem teszek tartósítószert!

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2015 június 25

Természetesen az a késhegynyi tartósítószer senkinek nem fog gondot okozni .Újabban forró ecetes vízzel többnyire átmosom az üvegeket mert az ecet sterilizál és akkor nem fontos bele a tartósító anyag.A forró vízből meg azért szedem ki mert nem csak 6-8 üveggel rakok el ,ugyanis ennyi fér egyszerre a fazékba.Hanem 20-25 vagy éppen 30 üveggel szoktam elrakni egyszerre .Barackból még többet .Így egymás után dunsztolódnak és mennek a meleg paplan alá.

0/10 Spisákné 2015 június 25

Évek óta így készitem és még soha nem romlott meg semmi,Olyan befőttem is van ami 2 éves és tökéletes. 1

0/10 Valcsi123 2015 június 26

Én úgy raktam el cseresznyét, hogy a forró szirupba dobtam, néhány másodpercre, kiszedtem, ismét felforrt a szirup ismét bele a cseresznye aztán üvegbe tettem, rá a szirup és mehet a szárazdunsztba - ropogós , finom maradt a cseresznye...

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2015 augusztus 07

Biztosan finom a szirupos megoldás is .Bár én így ha belegondolok mennyivel többet kell vele dolgozni ,mint ha így rakjuk el .Azt hiszem maradok ennél az egyszerűbb megoldásnál.

0/10 Nagy Nikoletta 2015 augusztus 14

Hagy kérdezze meg,fejjel lefelé van az üveg amikor a vízbe rakod gyöngyözni.....?

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2015 augusztus 15

Az üveg nem fejjel lefelé van .Egy nagy fazékba teszek egy konyharuhát arra állítom szépen kupakkal felfele az üvegeket és annyi hideg vízet teszek a fazékba hogy kb az üvegek feléig érjen .Így kezdem el dunsztolni .

0/10 Istvánné Icu Gyebnár 2015 augusztus 31

Én szirupba dobom,pár percig benne van és szűrőkanállal üvegbe teszem..mindig hagyok ki egy kilónyi gyümölcsöt és leturmixolva,átszűrve a kimaradt léhez forralom.Ez nálunk az ivólé..nagyon fincsi annak,aki szereti az édes innivalót,mert nálunk gyorsan elfogy :D A meggyet legújabban edénybe teszem,semmi nincs benne,és hagyom kicsit,hogy a leve kifőljön.Akkor teszek hozzá (ízlés szerint)cukrot,és az még enged levet,kicsit karamellizálódik és mindenestől üvegezem.Ez tavaly olyan fincsi lett,hogy mindig így teszem el..

0/10 Bozske, Bozskő 2018 augusztus 13

Én is a fent leírtaknak megfelelően rakom el, csak nem lábasba, hanem a gáztepsibe rakom, alulra konyharuha, majd 2-3 ujjnyi meleg viz,Ebbe a tetővel ellátott üvegek, és 100 fokon kb 35-40 percig főzőm.Egy gáztepsibe így 9 üveg / 720 ml / fér el . Minden gyümölcsöt így rakok el , évek óta.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi 2019 június 07

Ez sem rossz ötletes

0/10 Erzsebet 2020 augusztus 22

Nagyon son jo otletegyik jobb mint amasik

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.