A diót egy tepsiben megpirítjuk, darabosra vágjuk.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk, majd egy késsel feldaraboljuk Egy hibátlan zománcú edényben az előkészített birset feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ha megfőtt a levét leöntjük (finom szörp lesz belőle) és egy botmixerrel pürésítjük. Lemérjük, és minden liter birsmasszához 80 dkg cukrot számítunk. Visszatesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és folytonos kevergetés közben még főzzük, ameddig jó sűrű és pirosas színe lesz kb. 20-30 percet, majd beletesszük a dióbelet. A sűrű masszát, fóliával kibélelt őzgerincformába öntjük, és 1 napot dermedni hagyjuk. Másnap a formából egy rácsra borítjuk, és legalább egy hetet hűvös levegős helyen, hálóval letakarva szikkasszuk. Időnként átforgatjuk, hogy minden oldala egyformán száradjon. Porcukorba forgatva karácsonyi ínyencségnek számít. Felhasználhatjuk bombonok készítéséhez, süteményekhez is.