Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Nehéz » Birsalmasajt

felvitel dátuma: 2012-09-23 12:41:21       mai nézettség: 1       nézettség: 5548
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:
  • birsalma
  • cukor (átpasszírozott kg-onként 80 dkg)
  • citromlé (kg-onként egy citrom leve)
  • plusz citromlé a vízbe, amiben a feldarabolt birset tartjuk főzésig

Nekem a birs tisztítatlanul 13 kg volt, átpasszírozva 7,5 kg. Tehát a főzési idő is ehhez van jelezve, kétszerre főztem meg. Tehát egy-egy adagot 2 órát főztem, plusz amíg a birs megfőtt, a többi idő ahhoz kellett.

Előkészületi idő: 120 perc


Főzési idő: 300 perc
Elkészítés:

A birsalmákat jól megmossuk. Feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Magházát és a héját rajta hagyjuk az almánkon.

A feldarabolt birset citromos vízben tartjuk, amíg nem végzünk a darabolással, így kevésbé barnul meg.

Miután végeztünk a darabolással, ami nem egy könnyű feladat, és minden képpen erős késsel és vágódeszkán végezzük, ne a kezünkben. Én az Új Generációs Hentes Késsel könnyedén szeleteltem. Igaz, mire végeztem a 13 kg birsemmel a kés egy helyes vízhólyagot csinált a mutató ujjamon, ami sikeresen el is durrant, de ez legyen a legkevesebb.

Tehát, miután kész a darabolás, a birseket egy megfelelő mérető főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk , ami éppen csak ellepi. Figyeljünk, mert, ahogy a birs megfő, felemelkedik a víz tetejére, tehát ne tegyük tele az edényünket.

Puhára főzzük a birset. Mikor megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük ésTW Passzírozóval átpasszírozzuk.

Megmérjük az átpasszírozott masszát és feltesszük főni. Mikor elkezd forrni, hozzátesszük a megfelelő mennyiségű cukrot és sűrűre főzzük. Minél tovább főzzük, annál szebb színe lesz a cukortól.

Mikor úgy látjuk, hogy a massza megáll a kanálon, veszünk egy porcelán kistányért, teszünk egy kis adagot , és megvárjuk, amíg bebőrösödik, megköt. Ha fejre állítjuk a tányért és nem esik le a kis sajt minta, akkor elkészültünk.

Ekkor belekeverjük a citromlevet, és kiolajozott vagy hideg vízzel kiöblített formákba merjük. Szellős helyre rakjuk és hagyjuk megkötni. 1-2 nap után, attól függően, hogy milyen vastag a sajtunk, zsírpapírra kiborítjuk és hagyjuk úgy is száradni. 48 óránként megforgatjuk a sajtokat, hogy minden oldalon tudjon száradni.

Egy-két hét alatt teljesen kiszárad, és kész a téli csemege.


Megjegyzés: A birs főzőleve tele van értékes anyagokkal, tehát halálos vétek kiönteni. Inkább készítsünk belőle télire frissítő üdítőt.

Íme, ahogy én készítem: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2012/09/birsalma-ivole.html

Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:

  • Új Generációs Hentes Kés
  • 7,5 l-es Mesterszakács Főzőedények
  • Konyhaművész Citromfacsaró
  • Mesterfogás Keverőkanál
  • Mesterfogás Merőkanál
  • Szilikon Formák
  • Desszertes Gyűrűk, Desszertes, Fesztivál, stb.
  • TW Passzírozó
Szakács: Marcsi64


Film link: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.