Kenéshez: 1 db tojás
A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, összekeverjük a tejporral, sóval, cukorral. Beletesszük a tojásokat és a langyos vízben elkevert élesztőt. Jól összedolgozzuk. (Kézi dagasztással.) A duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkára/munkalapra borítjuk. Kettévágjuk, az egyiket még négy részre.
Először gömbölyűre formázzuk, pihentetjük 10 percig.
A négy kisebb darabot kézzel meglapítgatjuk, majd a két oldalát behajtjuk, lenyomkodjuk, majd a felső részt a feléig hajtjuk, lenyomkodjuk, és lefele görgetjük, kicsit megnyomkodva. A végét is „odaragasztjuk” és ez lesz az alja. – A nagyobb darabbal is hasonlóan járunk el, csak egy kis vekni kenyérhez hasonló formát alakítunk ki.
Sütőpapírral/megkent-lisztezett tepsire tesszük, duplájára kelesztjük. Ollóval/késsel > alakú vágásokat csinálunk, illetve a veknit csak bevágjuk. Felvert tojással megkenjük a bucikat és előmelegített sütőben 180 fokon, 20 percig sütjük.
Megjegyzés: Szendvicsnek is lehet adni, a veknit kenyér helyett készítem. Puha, finom, nem szárad meg. – Az eredeti receptben 10 db-ra osztjuk a tésztát, kisebbet lesznek, és gépben készül.
(Köszönet Limara: Molnárka tészta receptjéért.)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.