barackíz a töltéshez (kb. 20-25 dkg),
(lehet szilva, meggy, túró, kakaós krém stb.)
1 dl tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk.
A tojás sárgákat a cukorral összekavarjuk, hozzáöntjük a 2 dl sóval elkevert tejet. A liszt közepébe öntjük, valamint a kovászt is. Összedolgozzuk, beleöntjük az olvasztott zsírt/vajat, margarint, és jól kidolgozzuk.
(Másik lehetőség: Nem készítjük külön a kovászt, hanem a liszt közepébe mélyedést csinálunk, beleteszünk 1 evőkanál cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, 1 dl langyos tejet öntünk rá, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk a tálat. Kb. 20-25 perc alatt felfut. A többi összetevőt a fentiek szerint hozzáadjuk, és kidolgozzuk a tésztát.)
Langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük. Deszkára öntjük, lazán átdolgozzuk, és újból megkelesztjük a kétszeresére (kb. 30-35 perc). – A kétszeres kelesztéssel finomabb a tészta.
Lisztezett deszkán gyengén átgyúrjuk és 1 cm vastagra nyújtjuk. 8-10 cm-es négyzetre vágjuk. Megtöltjük a barackízzel (szilva, meggy, túró, kakaós krém stb.), és feltekerjük.
Zsírral/margarinnal kikent, lisztezett tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük zsiradékkal és még 1/2 órát pihentetjük.
Közepesen forró sütőben (170 fok) sütjük, kb. 35-40 percig.
Deszkára borítjuk, és csak tálaláskor szedjük szét a buktákat. Tetejüket porcukorral meghintjük.
Megjegyzés:A képeken három megoldás is látható: Nagyobb négyzetre és kisebb négyzetekre vágva, kicsit távolabb helyezve a tepsiben. – Közepes méretre vágva, és 25*35 cm méretű tepsiben egymás mellé. – Kisebb négyzet, 22*30 cm méretű tepsi, szorosan (26 db).
(Recept variáció – Forrás: Horváth Ilona szakácskönyv)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.