A tésztához:
135 g liszt
90 g vaj
45 g porcukor
A krémhez:
100 g vaj
100 g porcukor
4 g zselatinpor
50 g friss citromlé
1 db citrom reszelt héja
2 tojás
A díszítéshez:
120 g porcukor
3 db nagy tojásfehérje
A sutot elomelegítjuk 200 fokra.
A porcukrot a vajjal és a liszttel osszegyúrjuk.
Egy 9x1,5 cm-es kor alakú tart formába nyomkodjuk, a szélét a késsel levágjuk, a kozepét villával megszurkáljuk.
Kb. 10 perc alatt 200 fokon aranybarnára sutjuk, majd melegen kiborítjuk a tésztát a formából, és hagyjuk teljesen kihulni.
A krémhez a porcukrot, a zselatinport és a reszelt citromhéjat egy tálban osszekeverjuk.
Hozzáontjuk a citromlevet és a tojásokat. Miután alaposan osszekevertuk a habverovel, a vajat is beletesszuk.
A tuzhelyre vizet teszunk melegedni, amire a tojásos keveréket feltesszuk, és gyakori kevergetés mellett 65 fokra melegítjuk - akkor érte el a 65 fokot, ha belenyúlva csípi az ujjunk hegyét. Ekkora a vaj is felolvadt benne.
Végul a kihult tésztába a peremig toltjuk a krémet, és kb. 10-20 percre a hutobe tesszuk.
Már csak a díszítés van hátra. A tojásfehérjét egy tálba vagy ustbe tesszuk a porcukorral. Ezt is csíposre melegítjuk vízgoz folott, majd kihulésig habosítjuk.
Mikor kemény habot kaptunk, 2 vizes evokanállal galuskát formázunk a habból a tart tetejére, és karamellpisztollyal rásutunk kicsit.
(Eredeti recept: www.desszert.eu)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.