kiváló hatású, nagyon finom,
Hozzávalók:
4 liter víz
4citrom
2 jó nagy marék citromfű
2 dkg citromsav
2 kg cukor
A citrom füvet a karikára vágott citrommal a vízben 1 napig állni hagyjuk.Másnap hozzáadjuk a cukrot,és a citrom savat,felforraljuk,10-15 percig had zubogjon. Az üvegeket forró ecetes vízzel sterilizálom Majd ha kész a szörp,leszűrjük,a steril üvegekbe töltjük,és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Gyógyhatása
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz(Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarokesetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van adepresszió oldásában is.
Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.A karmelitavíz néven ismert "csodaszernek", amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.
Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként. Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.