Hozzávalók 2l-es kólásüveg megtöltéséhez:
Piskóta:
8db tojás
8 ek. liszt
5 ek. cukor/ eritrit stb./
csipet só
1vaníliacukor/aroma el is maradhat.
1 ek.édesített instant kávé 1,1/2 dl vízzel összekeverve/jó a sima lefőzött kávé is/
Ezzel fogjuk meglocsolni a kisült piskótát.
Krém:
2cs.vanília puding
4dl tej
4 ek cukor/eritrit
1 dl víz,
1 ek. instant kávé
20 dkg vaj/margarin
A kólásüveg formához:
60 dkg étcsokoládé felolvasztva kb 1,1/2 dl. olajjal.
A tojásokat szétválasztjuk,a fehérjéket a cukorral/édesítővel,sóval,vaníliával habbá verjük,majd a sárgákkal tovább habosítjuk,végül az átszitált lisztet apránként fakanállal belekeverjük és egy nagy kb.40x40-cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe csurgatjuk az egészet.175 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt meglocsoljuk a kávéval.
A 2 cs. pudingot az instant kávéval és egy kevés vízzel/így könnyebben elsimul a puding/összekeverjük és a 4 dl.édesített tejjel összefőzzük,majd ahogy levesszük a tűzről,belekeverjük a vajat/margarint,majd ha teljesen kihűlt,géppel jól felhabosítjuk.
A kólásüveg formához:
60 dkg étcsokoládé felolvasztva kb 1,1/2 dl. olajjal.Selymesen bársonyos állagú legyen./bármilyen lehet,nekem diétás van itthon,de jó a tortabevonó is./
Lehet kevesebbel kezdeni és pótolni,ha nem elég.Én biztosra akartam menni,ezért inkább vastagabbra vontam be az üveget.
A kimosott kólásüvegről levágjuk a kis karikát,ami a száján van,félretesszük,majd visszarakjuk a kupakot. Lefektetjük és kivágunk egy téglalap alakú formát belőle,majd az olvasztott csokoládéból töltünk az üvegbe és óvatosan körbeforgatjuk/valami legyen alatta,hogy ne az asztalra folyjon ki esetleg a csoki,ha túlfordítjuk/
Érdemes a nyílásnál kezdeni a bevonást,mert utána már könnyebben kicsordul az üregen keresztül.
Hideg helyen megdermesztjük,majd újra megismételjük a folyamatot és szintén jól kihűtjük.
Amíg dermed a csokoládé,addig csíkokra vágjuk a piskótát és a kezünk ügyébe rakjuk a krémet is.
Összeállítás.:
A résen keresztül először a piskótacsíkokat rakjuk be,úgy,hogy az üveg alját és az oldalát rakjuk körbe a locsolt oldala legyen a csokis rész felől.Ha,már nem tudunk többet belerakni,akkor jöhet a krém. Óvatosan kanállal megtöltjük/az üveg szájánál is/ a belsejét és ahogy töltjük,úgy rakjuk a piskótát is körbe,végül a résnél is piskóta legyen,majd,ha kész,akkor ezt a részt is beöntjük csokoládéval és jól kihűtjük az egészet.
Én este készítettem és egy éjszakát a hűtőben pihent,majd,mielőtt elkezdtem
"meghámozni"az üveget,betettem a fagyasztóba egy 20 percre,aztán szépen le is tudtam szedni a műanyagot róla. Nagyon finom lett!
Jó étvágyat hozzá! <3
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.