A felfuttatáshoz
1 dl tej
2,5 dkg élesztő ,friss
1 kávéskanál cukor
A tésztához
80 dkg finom búzaliszt
3 dl víz
1 teáskanál só
5 dk vaj
1 db tojás
1 db tojás a tetejére
A langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.Nálam ez az idő lerövidült a gyors kelesztőmmel.
Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.
40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, Evőkanál oldala pont megfelel de ne vágjuk el a tésztát azért. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.Majd tojással lekenjük szépen ,szórhatunk rá szezámmagot is.
220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.