· 2 db csontos bőrös csülök 3kg körüli
· 2 db zöld paprika
· 1 db közepes paradicsom
· 2 evőkanál erős pista
· 1 evőkanál só
· 1 tk bors
· 1 evőkanál piros paprika
· 5 fej vöröshagyma
· 1 fej fokhagyma
· 1 evőkanál zsír
· 15 dkg füstölt szalonna
· 1 tk őrölt kömény
Az alapanyagokat megmossuk, megtisztítjuk. A bőrös csülköt kicsontozzuk, amennyire tudjuk, majd apróbb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk apróra. A vöröshagymát felaprítjuk. A paprikát és paradicsomot szintén.
Amikor minden alapanyag feldolgozásával elkészültünk, a bográcsot kikenjük a kanál zsírral a szalonna kiolvasztásával kezdünk. Amikor ez megvan és forró a zsiradék, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, sűrűn kevergetve kipirítjuk, közben sózzuk (ezt azért, hogy a levét és zamatait jobban kiadja, karamellizálódjon kicsit), majd miután kipirult a hagyma, megborsozzuk és átforgatjuk. Ezután jöhet rá a hús, amit szintén kipirítunk. Ennél a pörköltnél figyeljünk, mert a bőr miatt könnyen odaéghet, még ha víz van rajta, akkor is.
Ha a hús megpirult kissé, felönthetjük pár dl vízzel, és ezzel párolhatjuk tovább. Amikor levét visszafőtte, megszórjuk pirospaprikával, és a fokhagyma felét rázúzhatjuk. Elkeverjük és felöntjük szintén kevés vízzel. Ekkor belerakjuk a paprikát és paradicsomot. Megkóstoljuk és utána ízesítjük. és beletesszük a köményt is .Mindig annyi levet öntünk rá, hogy ne kapjon oda de szaftos maradjon.
A végén belerakjuk a maradék fokhagymát és összeforraljuk. (Az ízhatás kedvéért csinálhatjuk úgy is, hogy nagyon kevés olajon a zúzott fokhagymát megfuttathatjuk és ezt öntjük a pörköltbe.)
Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálaljuk mellé savanyúságot kínáljunk.
( A fűszerek Toldi Fűszer termékek, www.toldifuszer.hu )
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.