4 nagyobb cékla
1 szál vastagabb,kb 10 cm hosszú tormagyökér
1 púpos evőkanál egész kömény
Só,cukor,ecet(ízlés szerint)
Víz
A céklát egészben,hámozatlanul feltesszük főni.
A gyökerét ne vágjuk le és a leveleknél se vágjuk meg a céklát mert fakó lesz,kifő a színe!Kb 1-2 óra alatt készre fő.
Ne legyen túl puha mert akkor szeletelve szétesik és csak darálék lesz belőle.
Ha megfőtt,leöntjük a vizet róla és felengedjük hidegvízzel.
Mikor már bírja a kezünk,egyszerüen csak ledörzsöljük a kezünkel a héját.
Elkészítjük a levét.
Egy tálba vizet töltünk,amibe sót teszünk,kóstolgatjuk és anyit tegyünk bele ami kicsit sósabb,mint szeretnénk,mert az ízetlen cékla felveszi.
A cukorral is hasonló képpen járunk el.
Végül az ecetet is hozzátesszük,hasonlóképpen.
Mikor a lé beízesítve,ami kicsit édeskés,ecetes legyen,belerakjuk a felszeletelt céklát.
Belerakjuk a köményt,és az apróra vágott tormagyökeret.
Óvatosan összekeverjük,hogy ne törjön össze a cékla.
Annyi víz kell hozzá,ami majdnem ellepi.
Mielőtt üvegbe raknánk,hagyjuk állni a tálba pár órát,vagy egy éjszakát,hogy ha kell még utána tudjunk ízesíteni.
Üvegberakás után hűtőben tároljuk,mivel ebbe nem teszünk tartósítót,hisz nem télire készítjük.
Sültekhez,pörkültekhez kiválló savanyúság!Jó étvágyat hozzá
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.