Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Kínai » Erős savanyú leves

felvitel dátuma: 2013-03-02 21:49:01       mai nézettség: 1       nézettség: 3613
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

 

Bevásárlólista:

Kb. 1kiló csirkeaprólék, 1/4 nagyobb zeller, (250 g.)  8db sárgarépa, (kb 600 g.) 2 szál petrezselyem, (200 g.)  300 g. csiperke, vagy fafül, esetleg laskagomba, 4 fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 5 tojás, 200 g üvegtészta, 3 ek. keményítő vízben oldva. Kellett még bele 4 kk. ételízesítő, szemes bors, (20 db.) szárított gyömbér 2 kk. szárított csili 1 kk. és 1 ek szójaszósz. Az ecetről, majd elfelejtkeztem, de azt is adtam hozzá kb. 2 evőkanállal

Osztottam, szoroztam!

Az egész kijött szűk 2000 Ft-ból. A nyolc liter. Mivel manapság a hó eleje is hó végének számít, nem semmi. Ugye?

Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:

 

 

Az egyik legegyszerűbb kínai ételt készítettem. Az előző nap érkezett friss tanyasi csirkéből, és a felsorolt alapanyagokból. Gyorsan, finomat, olcsót!

A hús alaplé elkészítésével kezdtem. A csibe kapirgálója, nyaka, háta került a lébe. Két csirkéből egyszerre. Ez elegendő mennyiség volt, hogy hosszú lassú főzés során, kioldódjon belőle az aroma. Szemes borssal, és ételízesítővel tettem fel főni. Az ételízesítő tartalmazza a kínai sót, a nátrium glutamátot, ami minden "kínainak" elengedhetetlen tartozéka. Addig elkészítettem a hozzávalókat. Ez macerás volt, mert nem csak ízletes, de szép ételt is szerettem volna csinálni. A zöldségféléket, zsülienre vágtam. Szép, egyenletes, vékony csíkokra. Nem hoztam be a tolómérőmet, hanem nikkelezett szemmértékemre hagyatkoztam. Ráértem. A negyed zellert, a két szál petrezselymet, nyolc szál répát, mind felvagdostam. A 4 fej hagymát is szépen csíkokra, a fokhagymát, a kés lapjával megnyomva, apróra vágtam. A gombát is felcsíkoztam. Sajnos, nem sikerült fafül gombát szerezni, így sima csiperke került bele. A laskagomba is lett volna, de azért messzebb kellett volna menni. Higgyétek el, így is finom lett. A gombából, még fél kiló sem kellett, így a maradékból, valamelyik nap összeütök valamit, valószínű tojással, répával, meg a barátomtól kapott szarvasgomba vajjal. Arról is írok hamarosan. Mikor minden fel volt szeletelve, öt tojást felütöttem, összekutyultam. Kevés petrezselyem zöldet is kerestem hozzá a kertben. Képzeljétek, az ősszel elszórt magok, gyönyörűen zöldelnek. Közben megfőtt a husi, és nem szűrtem, hanem csak kiemeltem a megfőtt finomságokat, és rögtön ment bele a hagyma, a répa, a fokhagyma, a zeller, petrezselyem, a saját szárítású morzsolt csili, szárított gyömbér, kevés szója szósz, és főhetett tovább. Kevés ecetet is töltöttem hozzá. Ezután beáztattam az üvegtésztát, és kevertem ki keményítőt vízzel. Kb. fél óra fővés után, elég jól megpuhultak a zöldségek. Ezt mintavételezéssel állapítottam meg, és egyben megkóstoltam, az egész leves ízharmóniáját is. Mindent siketült elsőre eltalálnom, így csak azokat kellet hozzáadnom amik még hiányoztak. A gomba következett, és újabb 5 perc után, belecsorgattam  a felvert tojást, állandó kevergetés közben. Így, szépen oszlik el a levesben, és nem lesz csomós. Belekerült a beáztatott tészta, és a vízzel kevert 3 evőkanál keményítő is. Gáz elzárva, mert a keményítőnek nincs szüksége főzésre. Elég a forró lével való érintkezése, a leves sűrítéséhez. Nem azt a mázgás állagot képzeljétek el, amit néhány chinese restaurantban kaptok. Az enyém, egész más. Ha ezt adná, a kis ferdeszemű, akkor legalább duplája lenne az ára. Nejem mondta is, mikor szedett belőle, hogy megállt a tetején a merőkanál. És nem a keményítőtől, hanem a benne lévő anyagtól! Ez a finom, egytál-étel nagy adagra sikerült. A nyolc literes fazekat színültig töltötte. Nagyon finom lett párom csirkepaprikása is, de ebből többet eszek most. Régen nem ettem kínait. El is határoztuk, hogy hamarosan, a szintén saját recept alapján készült, édes-savanyú májat csinálom meg. Lekvárral, almaecettel, zöldségekkel

Ma viszont bőséges olcsó ebédet készítettem

 

Saját blogoldalamon is láthatjátok, sok fotóval.

 

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/03/kinai-eros-savanyu-leves.html

 


Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

7/10 Susanna Wargo 2013 március 03

Nagyon jol osszealitott es el keszitett recept.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.