Elkészítés:
A hozzávalók hőmérséklete - a dagasztó tál és a takaró is egyforma legyen.
Az élesztőt kevés cukorral liszttel langyos tejjel elkeverem, kellemesen meleg helyen felfuttatom.
A liszthez adom a sót a cukrot, a puha vajat, a tojást és a sárgákat, majd a felfuttatott élesztőt, és a langyos tejjel megdagasztom, hogy a tészta elváljon a táltól és a kezemtől.
Letakarom egy langyos konyharuhával, és langyos helyen duplájára kelesztem, kb ¾ óra. Kiborítom gyúródeszkára, óvatoan kisodrom ujjnyi vastagra, egyszer felénél ráhajtom, a 2 ujjnyi vastag tésztát nagyobb szaggatóval kiszaggatom. Letakarva kb. Fél órát pihentetem. Megmelegítem az olajat. A fánkokat kilyukasztom az ujjaimmal, és ami alul volt a deszkán, az a fele kerül az olajba felülre. Az első fele fedő alatt sül, a másik fele fedő nélkül. A fánkokat én rácsra szedem, hogy a felesleges olaj lecsepegjen, utána porcukrozom, és fogyasztásig letakarom. Lekvárral tálalom.
Szakács: Irma