Nagyon ötletes es gyors,megcsinalom az unokaimnak reggelire, jönnek karacsony elsö napjan.
= vagy összesen 45 dkg simaliszt
Kenéshez:1 db tojás
Egy mutatós, finom, ünnepi hangulathoz illő péksüti reggelihez.
A tálba szitált lisztbe fészket készítünk, beletesszük a cukrot, az élesztőt, a langyos tejet, egy kevés lisztet rászórunk. Felfuttatjuk, kb. 15-25 perc. Beleöntjük a langyos vizet, a felvert tojást, a sót. Félig összedolgozzuk, hozzáadjuk az olajt, és szép simára dagasztjuk.
Letakarjuk, duplájára kelesztjük (kb. 45-60 perc).
Lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk. A formázás alatt is lisztezzünk, a nyújtófát is.
A tésztát két részre osztjuk (könnyebb dolgozni vele), először az egyiket 2 mm vékonyra nyújtjuk, és sablonok (vagy késsel szabadon) alapján kivágjuk a formákat. Egy vajazott-lisztezett/sütőpapírral bélelt sütőlapra/tepsibe tesszük.
A sütőlapon, a leeső tésztacsíkok formázásával (vagy tésztarácsozóval), tetszés szerint díszítjük. Majd a tészta másik felét is ugyanígy elkészítjük. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Megkenjük a felvert tojással, előmelegített 200 fokos sütő felső harmadában kb.15-20 perc alatt (sütőtől függ) világosra sütjük.
8-12 db lesz, nagyságtól függően. – Előrajzolt figurák mérete: szélesség 13-15 cm, magasság 13-14 cm volt.
Megjegyzés:Tetszés szerinti formákban variálhatjuk. Mikulás, karácsonyi harang, fenyőfa, angyalka, kerek dísz, lepke, rácsos négyszögek készültek. – Csak simaliszttel/BL55 is készíthető. – Puha marad.
(Recept variáció)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.