Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Zöldség ételek receptek » fűszernövények szárítása

felvitel dátuma: 2013-06-02 09:06:26       mai nézettség: 1       nézettség: 6044
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:

petrezselyem, kapor, zeller, oregánó, bazsalikom, lestyán, rozmaring, csombor, és sok más fűszernövény.

Előkészületi idő: 30 perc


Elkészítés:

 

A fűszernövényeket, zöldségféléket, gyümölcsöket, évezredek óta tartósítják szárítással. A szárítás során, a növények jelenős mennyiségű vizet vesztenek, így alkalmasak maradnak a fogyasztásra a téli hónapokban is. Ebben a formában könnyen tárolhatók, és mindig kéz alatt vannak kamránk polcain. Mindannyian, naponta használjuk őket.

Kevés kivétellel, minden növény szárítható. Különleges aromájukat, többnyire szárított formában is megőrzik. Van olyan növény, mely szárítva jobb aromával rendelkezik, mint frissen. Gondoljunk, a borsra.

A tiszta, egészséges növényeket fedett, szellős helyen ajánlom szárítani. Nincs szükség berendezésre. Száríthatunk ugyan aszalógépben is, de a meleg, napos idő ugyanazt az eredményt hozza.

A növényeket száríthatjuk csokorban. (petrezselyem, zeller, kapor, lestyán, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, és más nagyobb levelű növények)

Azokat a fűszernövényeket, melyek levelei inkább tűszerűek, (rozmaring, csombor, tárkony, curry, stb.) a szárról lesodorva, csak a leveleket szárítjuk.

Vannak olyanok, amiket apróra vágva szárítunk. (snidling, újhagyma, póréhagyma, és más hagymafélék)

A zöldségféléket kisebb szeletekre, kockákra, vagy egész apróra vágva szárítjuk. (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma, csili)

A már megszárított fűszereket morzsolhatjuk, őrölhetjük. Tárolhatjuk kisebb, felcímkézett üvegekben, vászon, vagy papírzacskókban. A tartalmat, mindenképpen jelenítsük meg, mert szárítva növényeink elvesztik jellegzetességüket, és illatukról, nem minden esetben tudjuk megkülönböztetni őket. Készíthetünk, saját ízlésünk szerint fűszerkeverékeket, amiket pácoláshoz, ízesítéshez tudunk használni. (leves, grill, sült húsételek)

A szárított fűszernövényeink, tapasztalatom szerint, akár több évig is megőrizhetik aromájukat, és fogyaszthatók maradhatnak.

Mivel senki nem ellensége a saját pénztárcájának, a máskor kidobásra ítélt petrezselyem, zeller zöldet szárítsuk, és télen nyugodtan használjuk. Én ezt teszem az újhagyma zöld szárával is.

Tapasztalataimat összegyűjtöttem, és blogbejegyzésemben bővebben foglalkozok a témával.

http://gasztropajtikiskertje.blogspot.hu/2013/01/gasztropajti-fuszert-szaritott-nyaron.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 csirike57 2013 június 13

Köszönjük a tanácsokat, nagyon hasznosak!!!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.