A padlizsán sütőbe tettem, villával megszurkáltam. 10 perc után mellétettem a kápia paprikát is, és 20 percig tovább sütöttem őket. A padlizsán 30, a paprika 20 percig sült. A paprikát kihűlés után meghámoztam, a padlizsán húsát lekapartam a bőréről.
A többi zöldségfélét feldaraboltam, majd kevés olajon először a hagymát, majd a kockákra vágott krumplit, és a zellert pároltam meg.
Enyhén megsóztam, majd jött a többi alapanyag. Az apróra vágott fokhagyma, a felkarikázott paradicsom, kevés zöldpaprika, 2 dl. fehérbor, petrezselyem zöld, és fedő alatt 30 percig főztem. A meghámozott, és feldarabolt almát is hozzáadtam, valamint a padlizsán belsejét, és a meghámozott kápia paprikát is. Megborsoztam, és botmixerrel jól összedolgoztam.
Mivel hosszabb távra gondolkoztam, 1 mokkáskanál borként, és 1 kávéskanál nátrium benzoátot adtam hozzá a turmixolás közben. Jól kimosott tejfölös vödrökben, és mikróban fertőtlenített üvegekben tároltam ezidáig. Először a vödrös verzió fogyott el, de az utolsó üveg szósz, fél év tárolás után is az eredeti ízzel örvendeztetett meg.