Nagyon guszta!
Fehér öntet:
• ½ l natúr joghurt
• 3 g dundi fokhagyma
• ízlés szerint só
• apróra vágott zsenge kapor annak, aki szereti
Rózsaszín öntet:
• 8 ek. majonéz
• 2-3 ek. ketchup, lehet csípős is annak, aki szereti (mi csak csípőssel szeretjük)
• 3-5 csapott ek. cukor, vagy a cukor gr-nak megfelelő folyékony édesítőszer
Továbbá
· 1 kg csibemell vagy filézett pulykacomb vagy tarja
· gyrosz fűszer
· hasábburgonya
· paradicsom szeletelve
· uborka szeletelve
· lilahagyma szeletelve
· saláta tépkedve
· pitakenyér (bolti)
Pita vagy lepénykenyér készítésekor (házi)
· 3 dl langyos víz
· 2 tk só
· 2 ek olaj
· 50 dkg liszt
· 1 tk cukor
· 3 dkg élesztő
Falafel /csicseriborsó fasírt
20 dkg csicserborsó
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt koriander
2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál víz
só ízlés szerint.
Első nap
1. A fűszert a vékony csíkokra vágott húsra szórom és jól átforgatom. Letakarva hagyom állni.
2. Pita tészta készítése
A hozzávalókból tésztát dagasztok, majd kelesztem kb 1 órát. 8 darabra vágom, gömbölyítem, pihentetem egy kicsit (kb.10 p). Majd ovális vagy kerek 3 mm – es formát sodrok belőlük és ismét pihentetem letakarva 30 percet. Előmelegített 220 C° -on, a sütő rácsán egyszerre 3 db-ot sütök meg kb 6 perc alatt. A tészták a meleg levegőtől felemelkednek, mint amikor a lufikat felfújják. Amikor ezt látom, készen van a tészta!
Második nap
1. Az öntetnek valókat külön-külön összekeverem, félreteszem.
2. A zöld árut, megmosom szeletelem félreteszem.
3. A csibehúst forró olajra teszem, és 10 percig pirítom, pici ropogós kérget sütök (nem égetem) rá. Melegen tartom. A másik két húsfajtát is pirítom majd forró vizet öntök alá és teljesen puhára párolom, majd zsírjára lesütöm.
4. Kisütöm a burgonyát, melegen tartom, és nem sózom meg! A pita tészta mindkét oldalát zsírtalan teflon edényben megkapatom vagy a kenyérpirító tetejére teszem, míg egy kicsi színt kap.
Tálalás
Hasábburgonya mellé teszem a husit a salátát és a pitát. Tálkákban tálalom az önteteket, mert mindenki annyit tesz, rá amennyit szeretne. A burgonyát is mindenki ízlése szerint sózza. Az arab világban a pitát falafel golyókkal eszik ami a fotón látható.
Falafel elkészítés:
A csicseriborsót beáztatjuk az elkészítés előtti napon.
A csicserit, ha kemény maradna puhulásig főzöm, majd leöntöm a vizet róla, lecsepegtetem majd húsdarálón ledarálom. A hozzávalókkal összekeverem, és szépen összeáll a massza golyókká formálom és mint a fasírozottat kisütöm.
Az arab és zsidó konyha jellegzetes étele, ahány ház annyi féleképpen készítik. Versenyeket rendeznek belőle.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.