Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Görög » Gyros

felvitel dátuma: 2011-11-25 20:44:17       mai nézettség: 1       nézettség: 3282
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

Fehér öntet:
• ½ l natúr joghurt
• 3 g dundi fokhagyma
ízlés szerint
apróra vágott zsenge kapor annak, aki szereti


Rózsaszín öntet:
• 8 ek. majonéz
• 2-3 ek. ketchup, lehet csípős is annak, aki szereti (mi csak csípőssel szeretjük)
• 3-5 csapott ek. cukor, vagy a cukor gr-nak megfelelő folyékony édesítőszer

Továbbá

·         1 kg csibemell vagy filézett pulykacomb vagy tarja

·         gyrosz fűszer

·         hasábburgonya

·         paradicsom szeletelve

·         uborka szeletelve

·         lilahagyma szeletelve

·         saláta tépkedve

·         pitakenyér (bolti)

Pita vagy lepénykenyér készítésekor (házi)

·         3 dl langyos víz

·         2 tk

·         2 ek olaj

·         50 dkg liszt

·         1 tk cukor

·         3 dkg élesztő

Falafel /csicseriborsó fasírt
20 dkg csicserborsó
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt koriander
2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál víz
ízlés szerint.
 

Előkészületi idő: 120 perc


Elkészítés:

Első nap

1.       A fűszert a vékony csíkokra vágott húsra szórom és jól átforgatom. Letakarva hagyom állni.

2.       Pita tészta készítése

A hozzávalókból tésztát dagasztok, majd kelesztem kb 1 órát. 8 darabra vágom, gömbölyítem, pihentetem egy kicsit (kb.10 p). Majd ovális vagy kerek 3 mm – es formát sodrok belőlük és ismét pihentetem letakarva 30 percet. Előmelegített 220 C° -on, a sütő rácsán egyszerre 3 db-ot sütök meg kb 6 perc alatt. A tészták a meleg levegőtől felemelkednek, mint amikor a lufikat felfújják. Amikor ezt látom, készen van a tészta!

Második nap

1.       Az öntetnek valókat külön-külön összekeverem, félreteszem.

2.       A zöld árut, megmosom szeletelem félreteszem.

3.       A csibehúst forró olajra teszem, és 10 percig pirítom, pici ropogós kérget sütök (nem égetem) . Melegen tartom. A másik két húsfajtát is pirítom majd forró vizet öntök alá és teljesen puhára párolom, majd zsírjára lesütöm.

4.       Kisütöm a burgonyát, melegen tartom, és nem sózom meg! A pita tészta mindkét oldalát zsírtalan teflon edényben megkapatom vagy a kenyérpirító tetejére teszem, míg egy kicsi színt kap.

Tálalás

Hasábburgonya mellé teszem a husit  a salátát és a pitát. Tálkákban tálalom az önteteket, mert mindenki annyit tesz, amennyit szeretne. A burgonyát is mindenki ízlése szerint sózza. Az arab világban a pitát falafel golyókkal eszik ami a fotón  látható

Falafel elkészítés:
A csicseriborsót beáztatjuk az elkészítés előtti napon.
A csicserit, ha kemény maradna puhulásig főzöm, majd leöntöm a vizet róla, lecsepegtetem majd húsdarálón ledarálom. A hozzávalókkal összekeverem, és szépen összeáll a massza golyókká formálom és mint a fasírozottat kisütöm.  
Az arab és zsidó konyha jellegzetes étele, ahány ház annyi féleképpen készítik. Versenyeket rendeznek belőle.
 

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

9/10 Persa Bianka 2012 február 02

Nagyon guszta!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.