Nekem a 10 kg húshoz nagyon kevésnek tűnik az 5 g ,azaz fél dkg ! bors és kömény . Felénk a fokhagymát is többet teszenek,de ez ízlés dolga :)
10 kg. darált sertéshús (60% színhús, 40% szalonna)
220 g. őrölt piros paprika (a csípőssel együtt)
220 g. só (nem a vákumozott finomított)
10 g. őrölt fekete bors, (lehet kicsivel több is, ízlés szerint)
10 g egész kömény,
2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva
A gyulai kolbász receptje titkos. Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékünkön a Viharsarokban készítjük. Ez a környék, mondhatni a kolbász hazája. Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen. Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel. Az általam megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő!
A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat összekeverjük, vékony sertésbélbe töltjük.
A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban. Az össz mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprika aránya változik.
Mivel gyerekkoromban csöppentem bele a böllérkedésbe, tapasztalataimat összegeztem, és blogomban is írtam róla. Más disznótoros élmények mellett, megtudhatjátok azt is, hogy zajlik nálunk, egy igazi disznóvágás:
http://gasztropajtiabollernapon.blogspot.hu/2013/03/bollerkedesem-tortenete.html
Nekem a 10 kg húshoz nagyon kevésnek tűnik az 5 g ,azaz fél dkg ! bors és kömény . Felénk a fokhagymát is többet teszenek,de ez ízlés dolga :)
Köszönöm a helyreigazítást! valóban eltévesztettem hiszen a blogomban sem ezek a mennyiségek vannak. Javítottam!
Nem latom, hogy a toltes hogyan tortenik?? az ossze gyurt anyagot csakis formazni kell?? Marmint nincs hejja??1
Gondolom ezt már csak betöltjük a kolbász töltővel .Mivel kolbászról van szó ez már számomra adott .Ugye Gasztropajti ?
Annyira igyekeztem gyors lenni, hogy ezt is kifelejtettem. Természetesen azóta kijavítottam. Valóban, hagyományos módon bélbe töltjük a kolbászt, mert attól kolbász. Ami kevés mennyiség az utolsó töltésnél kimarad, azt viszont pogácsák formájában szoktuk megsütni. Ezekre általában a gyerekek szoktak rácsapni, mert van köztük, aki meghámozza kolbászt, és így nem kell azzal foglalkozni. Sokszor találkoztam már egyébként is azzal, hogy a sütőkolbászt, a bőréből kinyomva sütik. A Spanyolok, is így teszik időnként a chorizoval.
Hiányozni fogsz, nyugodj békében!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.