Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Kakaós csiga torta

felvitel dátuma: 2011-10-03 23:01:32       mai nézettség: 1       nézettség: 2732
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

12 db csigához:

A tésztához:

  • 3 dkg élesztő
  • 1 db kockacukor
  • 3 dkg vaj/margarin
  • 3 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor (10 g)
  • 3 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 8 + 3 dkg lágy vaj/margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 4 ek. cukrozatlan kakaó
Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:
  1. A langyos, cukros 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Közben felolvasztjuk a vajat/,margarint. Meglangyosítjuk a maradék 2 dl tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat. Apránként a liszthez öntjük, és fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával (én kézzel szoktam) szép fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, ismét letekakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére keleszjtük (30-50 perc).
  3. 8 dkg vajat/margarint habosra keverünk 8 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy 30 cm átmérőjű sütőforma vagy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon kikenjük a maradék 3 dkg-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal, szorosan feltekerjük, és 12 darabra vágjuk. Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk, és egymástól tisztes távolságra a sütőformába ültetjük őket, oldalukat körbekenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, illetve addig kelesztjük, amíg a csigák teljesen ki nem töltik a formát (30 perc).
  5. 180 fokra előmelgített sütőben, a középső bordamagasságon, kb. 40 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, akkor betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral). A formában hagyjuk egészen kihűlni, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Tetejét meghintjük porcukorral, sőt vaníliás desszertöntetet is kínálhatunk hozzá.

  • Megjegyzés:
  •  

  • A  forma alját mindenképpen tanácsos kibélelni sütőpapírral, mert egy kevés kakaós vaj sülés közben kifolyik a csigákból, megpirul, így könnyen leragad a forma aljára a sütemény, arról nem beszélve, hogy a mosogatás is sokkal egyszerűbb.
  •  

  •  
  • A recept forrása: Lajos Mari 33 házi sütemény c. könyve.
  •  

  •  
  • Szakács: Hani


    Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

    10/10 heli 2011 október 04

    ügyes vagy

    0/10 kautz1009 2011 október 04

    Nagyon ötletes,finom és szép!Legközelebb én is krémmel csinálom.Egy csomó kakaó kiszóródott szeletelésnél!:)))

    0/10 anna51 2011 október 04

    Még szebb, mint vártam, koszi!

    0/10 Hani 2011 október 04

    Köszönöm szépen! A középsőm vasárnap és hétfőn minden egyes étkezésre ezt ette, már annyira várta:-). Régen készítettem már!

    0/10 Timcsike 2011 október 04

    Nagyon jó kis torta lett:-)) A kakaópor szóródás nálam is mindig gond, de ezentúl ilyen krémmel csinálom majd én is! Köszi Hani:-))

    0/10 Bihary Livia 2011 október 04

    Nagyon szép mutatós nagyon tetszik!

    0/10 Hani 2011 október 06

    Köszönöm szépen mindenkinek:-)!

    Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
     
    Hirdetések


    keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
    Gyulai Kolbász Kódex

    bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

    Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

    autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
    ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
    Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
    céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


    Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
    Recept mellé fotó.
    Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
    Itt könnyen megtanul főzni.

    Kövess minket a facebookon
    Hírlevél feliratkozás
    Név:*
    E-mail:*
    .