Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Mézeskalács ételek recept » Karácsonyi mézesek

felvitel dátuma: 2011-03-07 12:26:53       mai nézettség: 1       nézettség: 3425
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:
  • 50 dkg finomliszt (átszitálva) 
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg vegyes virágméz
  • 5 dkg ráma
  • 1-1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj, és szegfűszeg
  • 4 púpos kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 10 perc

Elkészítés:

 

Ez a finom mézes recept bizony sok kísérletezés után lett ilyen finom, és omlós. Készítettem már számtalan leírás után, de egyik sem felelt meg.
Egy sem volt jó. Így elkezdtem saját magam kikísérletezni a hozzávalókat,és a pihentetési időt. Ennek köszönhetően született meg az alábbi recept, és díszítési mód, vagy hivatalos nevén az írókázás.

A lisztet a porcukrot a fahéjat a szegfűszeget a szódabikarbónát alaposan keverjük össze.
Ezután a virágmézet üvegestül állítsuk egy fazék vízbe, és folyamatosan melegítsük.
Közben tegyük bele a rámát, és kevergessük, hogy mihamarabb beleolvadjon.
Ha jól összekeveredett a vaj és a méz, akkor öntsük a lisztes keverékhez.
Üssük hozzá az egy tojást. Majd egy szögletes fejű fa lapáttal dolgozzuk össze. Ez nehéz feladat.

A tészta inkább lágy legyen. Ha túl kemény nagyon pici langyos vizet öntsünk hozzá. 
A pihenés alatt úgyis keményedik.

Ha van zárható tálunk abban, ha nincs akkor folpackal vonjuk be, nehogy kiszáradjon.
Pihentessük szobahőmérsékleten legalább egy napig. A receptek azt írják, minél tovább pihen annál szebben sül. Viszont nem lesz olyan finom omlós.
Ez az én tapasztalatom.

Nyújtás, lisztes deszkán 3-5mm vastagságúra nyújtsuk. Attól függ mekkora figurákat szeretnénk kiszúrni belőle.

A figurák sütés közben megduzzadnak, kissé távolabb tegyük egymástól őket.

Ha karácsonyfa díszt szeretnénk a mézeseinkből, akkor miután a tepsire tettük, szívószállal kis lyukat szúrunk rá. Sülés után idefűzzük a szalagot.

 SÜTÉS:

A sütési időt nem lehet percben meghatározni. amiket írok azok csak iránymutatók. Mindenkinek ki kell tapasztalni a saját sütője adottságait. Nekem villany sütőm van ezért kicsit pontosabb infót arról tudok mondani. Tehát 150°C-on előmelegíteni kb 10 percig. Emlékeimben dereng, hogy ez a 150°C a gázsütőn kb. a közepes állást jelenti.

A sütés első 3-4 percében ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Akkor jó amikor már szép egyenletesen méz színűek. Akkor vegyük ki.Vigyázzunk, mert a mézesek hamar megégnek! A megsült sütiket hagyjuk néhány percig a tepsin hűlni, keményedni, mert a friss mézesek könnyen szakadnak, és akkor még nagyon puhák. Majd a teljes kihűlésig rakjuk egymás mellé őket.

 

FONTOS:  A  FORRÓ  TEPSI  PONTOSAN  ÚGY NÉZ KI,  MINT  A  HIDEG!

ezt érdemes szemelőt tartani mindenkinek.

 

A négylevelű szerencse lóherét, úgy készítettem, hogy négy kicsi szívet csücsküknél összefordítottam, és amikor megsült akkor összeért.

Díszítés, vagy írókázás (kinek hogy tetszik)

  • 1 tojásfehérje
  • kb 15-20dkg porcukor (fontos legyen átszitálva)
  • 8 csepp ecet MOST NEM VICCELEK, ENNYI. SEM TÖBB SEM KEVESEBB!

Az írókához nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges. Legalább kétszer szitáljuk át nagyon szűk lyukú szitán. A tojásfehérjét félig verjük fel kézi habverővel, majd kanalanként dolgozzuk hozzá a porcukrot.

NE  KÉNYELMESKEDJÜNK,  ELEKTROMOS  HABVERŐVEL,  MERT  NEM  LESZ  JÓ  AZ  ÁLLAGA  A  MÁZNAK!

Akkor lesz jó, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le a máz. Na ekkor kell hozzá csepegtetni és jól elkeverni a 8 csepp ecetet. Ettől nem fog majd a cukor kikristályosodni. 

Egy befőttes üveget béleljünk ki neylon zacskóval, de csak az egyik sarka érjen le az üveg aljára. Tegyük bele a máz felét, és majd a máz fölött szorosan fogjuk össze a zacskót, és ici-pici lyukat vágjunk a csücskön. Majd szépen vezetve a kezünket a kívánt mintát írjuk-rajzoljuk a mézesekre. Javaslom, aki még nem csinált ilyet, egy nagyobb mézest süssön, és azon gyakoroljon, amíg úgy nem érzi, hogy már jó. Ha elrontotta, akkor szalvétával le lehet törölni, és újra írni. Ha magvakkal szeretnéd díszíteni, akkor tojásfehérjével kell bekenni a mézest, mert attól ragad rá jól a szotyi, tökmag, dió, mandula stb.

A  HÁZTARTÁSOKBAN  FELLELHETŐ  PILLANAT RAGASZTÓ, VAGY A TECHNOKOL  BIZONY EBBEN AZ ESETBEN NEM JÓ.

UGYANIS UTÓÍZE VAN!

Szakács: Vica


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.