jó
Hozzávalók a tésztához:
½ kg sima liszt
15 dkg vaj
2 egész tojás
10 dkg kristálycukor
1csomag vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
kb.: 3dl langyos tej
1 kockacukor
2 ek. olaj
Krumplikrémhez:
20 dkg megtisztított, tisztán mért krumpli megfőzve, áttörve, kihűtve
kb.: 3 dl tejföl
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
+ 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez
Elkészítés
1 dl langyos tejben az 1 kockacukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, amibe elmorzsoltuk a vajat, beletettük a csipet sót, a két egész tojást, a kristály és vaníliás cukrot. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Miközben dagasztjuk hozzáaadjuk aza olajat is. Alaposan kidagasztjuk, majd ½ óráig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a krumplis krémet. Az áttört, kihűtött krumplihoz adjuk a vaníliás és a kristálycukrot, a 2 tojás sárgáját, a citromhéjat és habosra keverjük annyi tejföllel, hogy krémes állagú legyen.
Miután a tészta megkelt 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megkenjük a krumplis krémmel. Henger alakúra feltekerjük és a megtöltött tésztát 2 cm-es szeletekre vágjuk. Kivajazott tepsibe fektetve, egymástól kellő távolságra, mert még kelni fog süléskor is, lerakjuk. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgával és előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük a tetejét.
Ezt a Kruplis csigát Cigánd környékén csinálják egy ottani ismerősömtől kaptam nagyon régen a rceptet.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.