Hozzávalók:
½ kg liszt
20 dkg méz
15 dkg cukor
12,5 dkg margarin
1 tojás
mézeskalács fűszerkeverék/ vagy 1 teáskanálnyi fahéj+szegfűszeg, esetleg kardamom/
1 kávéskanál szódabikarbóna
késhegynyi só
a díszítéshez:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
esetleg színes tortadara
Elkészítés:
tészta készítése:
A mézet kis tűzön a margarinnal és a cukorral összeolvasztjuk. Amíg ez hűl, addig összekeverjük a lisztet és a többi hozzávalót. Ha meghűlt a mézes keverék akkor a liszthez adjuk, a tojást is beletesszük és jó alaposan összegyúrjuk. 1 napig hűvös helyen, letakarva pihentetjük, majd meleg helyre visszük, hogy könnyebben tudjuk nyújtani. A nyújtást kisebb adagokban végezzük. Szaggatás után sütő papiros tepsiben/sütőlemezen/ közepes tűznél 8-10 percig rózsaszínűre sütjük. Vigyázni kell vele, mert hamar megég! Ha kihűlt lehet díszíteni a felvert tojáshabbal és a tortadarával.
a tojáshab készítése:
a hozzávalókból kemény habot verünk
Díszítés után hagyjuk megszáradni a tojáshabot, majd dobozba lehet tenni, sokáig eláll.
Ha szeretnénk, hogy puha legyen, akkor egy dobozba úgy tegyük bele, hogy a közepébe néhány gerezd alma elférjen és zárjuk le. Egy-két nap múlva az alma nedvességét átveszi és megpuhul.
Ha szeretnénk a fenyőfára akasztani belőle, akkor a sütőből kivéve,/ még meleg és puha/ fogpiszkálóval szúrjunk lyukat bele.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.