Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Zöldség ételek receptek » Napon szárított paradicsom.

felvitel dátuma: 2013-06-01 18:53:02       mai nézettség: 1       nézettség: 3520
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:

paradicsom, , napraforgó étolaj, fokhagyma, friss zöld fűszernövények (rozmaring, bazsalikom, oregánó)

Előkészületi idő: 30 perc


Elkészítés:

 

Ismét közel a nyárés sokan kíváncsiak vagytok a paradicsom napon szárítására. A paradicsom, szárítva (aszalva) kitűnően alkalmas a téli, szűkösebb időkben paradicsomszükségletünk pótlására. Finom csemege, ami sok ételünk alapanyaga is lehet. Pizzához, sós, édes süteményekhez, de mindenhez használható, amibe egyébként paradicsomot tennénk. A paradicsomot, a idő eljöttével napon szárítva tartósíthatjuk legegyszerűbben. Épp akkor, amikor eljön a szezonja.

A napon szárításra, majdnem minden fajta paradicsom alkalmas, de leginkább a tojásparadicsomot (lucullus, san marzano) javaslom. Ezek, kevésbé levesek, tömörebb húsúak, mint a többi fajta. Az elmúlt nyáron nagy tapasztalatot szereztem a paradicsom szárításával kapcsolatban, így igyekszem mindenki hasznára fordítani.

A megmosott, egészséges paradicsomokat felvágjuk. A kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedbe, a legnagyobbakat, nyolc felé. Kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk. Mikor kevés levet engedett, a magokkal együtt, a lágy közepét kinyomjuk úgy, hogy csak a húsa maradjon. A paradicsom darabokat árnyékos, szellős helyre tesszük. Mivel naponta csökken a térfogata a vízvesztés miatt, átforgathatjuk, átrendezhetjük a jobb helykihasználás miatt. A szárítást végezhetjük akár tálcán, házi készítésű aszaló berendezésben, de aszalógépben is. Az időjárástól függően, a szabadban néhány nap alatt megszárad annyira, hogy napraforgó olajba, kisebb üvegekbe tegyük. Vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdeket tehetünk mellé, friss rozmaring, oregánó, és bazsalikom szálakkal együtt. a fokhagyma, és a fűszerek aromája is oldódik az olajban, így kitűnően fűszerezett végeredményt kapunk. A paradicsom, a szárítás során súlyának kb.80 százalékát elveszti.

Mivel a szárítással kapcsolatos tapasztalataimat összegyűjtöttem, blogomban megosztottam, ott többet olvashattok róla, valamint sok illusztrációt találhattok.

http://gasztropajtiaparadicsomban.blogspot.hu/2013/01/napon-szaritott-paradicsom-ahogy-en.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Lehoczky Judit 2013 június 01

Kinyomtattam, tetszik nagyon a fűszerezés, de semmilyen tartósító nem kell bele? Mi is csináltunk tavaly, de "csak szárazon üvegbe" tettük el. elállt.Géppel szárítottuk.

0/10 Gasztropajti 2013 június 01

Semmilyen tartósítószert nem szabad bele tenni. Az olaj lezárja a fertőzések útját. Nekem még mindig van két kis üveggel a szekrény tetején, az elmúlt évi készletből. Sokat elajándékoztam.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.