Fenséges kaja!!Gratulálok hozzá!Nagyon szép!!
1, 4 kg pulykamell egészben
100 gr füstölt szalonna, jó húsos
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
2 fej hagyma
1 deci száraz fehér bor
300 gr sampinyon gomba
2 evőkanál paradicsompüré
kevés kakukkfű
1 evőkanál liszt
1 tojás
1 tojás sárgája
só
bors
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
sütőpapír
A húst leöblítem, a fokhagymát megtisztítom, vékonyabb csíkokra vágom, a szalonna felét apró szeletekre vágom. A húst egy éles késsel megszurkálom, a hasadékokba belenyomkodom a szalonnát, a fokhagymát. Egy kiolajozott tepsire helyezem, megsózom. A többi szalonnát felszeletelem, ezzel beborítom a húst. A tepsibe a hús mellé 1 megtisztított, karikákra vágott hagymát rakok, aláöntöm a bort. A húst egy kanálnyi olajjal meglocsolom, először alufólia alatt, kb. háromnegyed órát, egy előmelegített 180 fokos sütőben, majd fólia nélkül, puhára sütöm. Ezután a húst teljesen kihűtöm, leszedem róla a szalonna szeleteket, melyeket a hagymával együtt félreteszek.
Közben kiveszem a hűtőből a leveles tésztát, hogy felengedjen.
Ezután elkészítem a gombás tölteléket:
A megtisztított gombát, a megtisztított hagymával, és a visszamaradt hagymával és szalonnával ledarálom. Egy kanálnyi olajon a pépet kb. 15 percig párolom, közben hozzáadom a paradicsom pürét is, meg a kakukkfüvet, egy csipet sót, borsot. Teljesen kihűtöm, azután hozzákeverem a tojást és a lisztet.
A leveles tészta két darabját kinyújtom, egy lisztezett deszkán, a tésztákat kereszt- szerűen egymásra helyezem, közepét megkenem a gombapéppel. Erre helyezem a húst, amit a többi gombapéppel teljesen beborítok. A tésztába ügyesen becsomagolom a húst, egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem, a tojás sárgájával megkennem, és előmelegített sütőbe tolom, sütöm 30 percig, 180 fokon.
Kicsit kihűlve szeletelem a húst. Burgonyapüré, vagy tejszínnel meglocsolt, megsózott sültburgonya illik hozzá. Jó étvágyat, ehhez az ízben igen pompás húshoz!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.