A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, nagyon apróra daraboljuk. A paradicsomokat minél kisebb darabokra, de legalább nyolcba vágjuk, a paprikákat felkarikázzuk. A hagymát 1 kanál olíva olajon megdinszteljük, majd felöntjük zöldség alaplével, vagy kevés vízzel.
A muszlim konyha nem használ bort vallási okokból, de Allah időnként elfordítja a fejét. A feldarabolt paradicsomokat is hozzátesszük, valamint a karikákra vágott paprikát is. Megsózzuk, megborsozzuk. A szétnyomott, apróra vágott fokhagymát, a felaprított petrezselyem, és (vagy) koriander zöldet, a római köményt, és a fahéj rudat is a lecsóba tesszük. A csilit félbevágjuk, magját eltávolítjuk (ha csípősebben szeretjük ezt nem muszáj) és ezt is hozzáadjuk. Addig főzzük míg minden íz összeérett, de a paprika megőrizte roppanósságát. Tálalás előtt a fahéjrudat kivesszük.
Készíthetjük úgy lecsónkat, hogy az elkészült étel tetejére buggyantjuk a tojásokat, vagy ha valaki fél a szalmonella fertőzéstől, előre elkészített tükörtojásokkal tálalja a saksukát.