(rossz idő lévén,kipróbáltam a konyhában,bográcsban(1000 éves),gázon elkészíteni és sikerült!!!! :D )
Ha kint készítjük,akkor is ez az adag kell,kb.5 literes bográcshoz.
Hozzávalók:Slambuc Kata módra
10 dkg füstölt szalonna,kockára vágva
1 nagyobb fej hagyma,felkockázva
1 kg tisztított,karikára vágott burgonya (a súly tisztítva értendő)
75 dkg lebbencstészta,összetörve
2 ek.só
2 ek.sertészsír
1/2 zöldpaprika
1 paradicsom
kevés petrezselyemzöld
kevés zeller zöld
MINDEN HOZZÁVALÓT KÉSZÍTSÜNK A KEZÜNK ALÁ!
Elkészítés:
A bográcsot tegyük fel a tűzre,mehet bele,az előre felkockázott szalonna,ha jól megsült,beleöntjük a vöröshagymát,ezzel is pirítjuk,majd hozzáadjuk a burgonyát,hosszú kanállal egy párszor átforgatjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát és azonnal ráöntjük az előre odakészített vizet,sózzuk,belerakjuk a zöldpaprikát,paradicsomot
petrezselymet,zeller zöldet és addig főzzük,míg a burgonya félig főtt nem lesz.
Közben kóstoljuk meg,ha szükséges sózzuk.(egy picit sósabb legyen a megszokottól,mert a tészta vesz fel belőle)
Ekkor egyenletesen beleszórjuk a száraztésztát(közepes lángra vesszük)és már nem kevergetjük,legfeljebb a tetejét egy kicsit egyengetjük,várunk míg elfővi a levet.
Amikor már láthatóan nincs leve,leemeljük a tűzről(mint amikor kint készítjük)és jól összekeverjük,majd a tűzre visszatéve a zsírt egyenletesen eloszlatjuk körbe a bogrács szélén.
Felülről lefelé nyomkodjuk a kanalat körbe a bogrács szélén és közben mozgatjuk,hogy a zsír leérjen alulra,majd leemelve megrázogatjuk a bográcsot és hirtelen mozdulattal magunk felé mozdítva megfordítjuk a slambucot.(VIGYÁZZUNK,NEHOGY KIBORULJON!!)
Nálunk 32xkell megforgatni. :D
Ha nem megy akkor sincs semmi baj,egy párszor összekeverjük és így is nagyon finom.
Lehet készíteni tapadásmentes wokban is én már így is próbáltam.
Jó étvágyat hozzá!
Saját családi recept
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.