10 literes bográcshoz:
5kg vaddisznóhús, 1,5kg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 dkg borókabogyó, 1/2 kg vegyes erdei gomba, vagy szárított gomba, 2db. zöldpaprika, 2db paradicsom, 1db csípős paprika, kis csokor kakukkfű, 30dkg füstölt szalonna, 3ek őrölt paprika, 2dl száraz vörösbor, só, őrölt bors.
A húst jól átmossuk, felkockázzuk. A hagymát, és fokhagymát apróra vágjuk. A szalonnát felszeljük,kakastarélyra vágjuk. Paprikát, paradicsomot felszeleteljük.
A szalonnát zsírjára sütjük, majd kivéve a megsült szalonnát , a hagymát, fokhagymát üvegesre pároljuk. Kicsit megsózzuk, majd hozzáadjuk a húst, és addig főzzük míg a hús kis kérget kap. A paprika, paradicsom hozzáadása után felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Szórjuk tetejére a borókabogyót, adjuk hozzá a gombát, (ha szárítottat használunk, áztassuk 20 percig) és főzzük addig míg a hús meg nem puhul. Az állat korától függően kb. 2 óra. Kóstoljuk, és fűszerezzük ízlés szerint. A kakukkfű leveleit lesodorva a száráról adjuk hozzá. A vörösborban keverjünk el 3 ek. őrölt paprikát, és adjuk hozzá a pörkölthöz. A vörösborban lévő csersav tapasztalatom szerint a még megmaradt hagymát is "szétrobbantja" Ha maradt még a sült szalonnából, a tálalásnál díszítésként használhatjuk.
Ezt az ételt baráti társaságban a Tepertőkeverők csapata készítette.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.