A padlizsánokat én félbevágom és nem szurkálom. Könnyen lehet ezek után a héját eltávolítani és nem robban szét egyáltalán.
4 kg padlizsán
2 kg pritamin paprika
2 kg fehér husú paprika
½ kg hagyma
1 kg paradicsom
1-2 szál sárgarépa
½ liter oliva olaj
5-10 babérlevél
1 ek. szemesbors www.toldifuszer.hu
1-2 ek.só
Az üvegeket és a tetőket elmossuk és alaposan kiöblítjük és a végén ecet és víz 1-1 arányú keverékével elöblítjük és lecsöpögtetjük (nem töröljük).
Elkészítjük a dunsztot. (ládát vagy kosarat kibélelünk takarókkal)
A padlizsánt megszurkáljuk és sütőben megsütjük. (kb 40 perc)Számítsunk rá, hogy a szurkálás ellenére biztosan 1-2 padlizsán szétrobban a sütőbenL(
A paprikát megmossuk és sütőben megsütjük. ( 25-30 perc )
A padlizsán héját lehúzzuk, hagyjuk, hogy a leve lecsurogjon, ne főzzük bele a zakuszkába, mert keserű lehet tőle. Fakéssel kicsit összedaraboljuk.
A megsült paprika héját lehúzzuk, a magházat és az ereket eltávolítjuk.
A paradicsomot megmossuk, ha szükséges a szár alatti részt kivágjuk. Leturmixoljuk és egy edényben jó sűrűre főzzük.
A répát megtisztítjuk, feldaraboljuk, kevés vízben megfőzzük. A levét leöntjük.
Innen jön az egyszerűsítés. A paprikát, répát, padlizsánt leturmixoljuk (régen addig főztem a fakéssel felvágott darabokat, amíg krémes állagú lett)amilyen darabosan szeretjük.
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a leturmixolt alapanyagokat és összekeverjük.
Ha a paradicsom eléggé besűrűsödött azt is hozzáadjuk ( ha nem főzzük még, mert együtt kevergetni sokkal macerásabb)
Hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet és folyamatos keveréssel takarék lángon krémszerűre főzzük. Vigyázzunk, mert brutálisan képes fröcskölni.(szerencsére most nálam megúszta a fal és a fugák is)
Üvegekbe tesszük (vigyázunk, nehogy elrepedjen), lezárjuk, 5 percre a tetejére állítjuk, így sterilizáljuk a benne lévő levegőt, majd mehet a dunsztba.
Akinek a fentiek még nem vette el a kedvét és gondolja, hogy belevág, arra mindenképpen számítson, hogy ez elég időigényes tevékenység, most hogy javítottam a technológiai folyamaton, vagy öreg korom miatt kevésbé találtam macerásnak, mint ifjabb koromban, de kb. egész napos elfoglaltság ennek az adagnak az elkészítése, és az egész napos sütés-főzés kb.10 C fokkal megemeli a konyha hőmérsékletét. Nem akarok senkit elriasztani, mert az eredmény isteniJ)
Kenhetjük pirítósra, ehetjük melegszendvics alapnak, pörkölteket sűríthetünk vele, vagy főtt tésztára is tehetjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.