Az amaránt (Amaranthus) egy kultúrnövény-nemzetség, mely a világ számos részén elterjedt. A Magyarországon őshonos fajok neve: disznóparéj. Kb. 60 faj tartozik ide, melyek virágjai sokféle színárnyalatúak lehetnek. Ezek a fajok sok tekintetben hasonlóak a Celosia fajokra. Az amaránt fajok legnagyobb része egyéves növény. Mivel szélbeporzásúak és gyakran kereszteződnek, az egyes fajok nagyon változékonyak, nehezen megkülönböztethetők.
Bár néhány fajt gyomnövénynek tekintenek, a legtöbb faj értékes zöldség-, gabona- vagy dísznövény.
A növény neve a görög amarantos (Αμάρανθος vagy Αμάραντος) szóból származik, melyek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó (virág).
Számos faját a magok miatt termesztik, főleg Ázsiában és Amerikában. Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak és az Andokban ma kiwicha néven említik. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt. Más mexikói bennszülött népek rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle.
Sokan a mai napig megpirítják az amaránt magokat pattogatott kukoricához hasonlóan és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak nevezik (spanyolul „vidámságot” jelent).
Az amaránt mag teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vas, magnézium, réz és mangán).
Forrás Wikipedia
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.