A tej forralása előtt az edényt először öblítsük ki hideg vízzel, mert így nem ég le.
Ha tejet forralunk., kenjük körül a lábas peremét kevés vajjal, így a tej nem fut ki.
Nem savanyodik meg, és nem fut össze a tej, ha forralás előtt literenként egy kávéskanál cukrot teszünk bele.
Ha egy kissé savanykás tejet vásárolunk, tegyünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és azonnal forraljuk fel.
A tejen forralás után sem képződik hártya, ha a nyers tejbe egy kevés cukrot teszünk, és állandóan keverve forraljuk fel, azután hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg kihűl.
A tejet forralás után csak akkor szabad lefedni, ha már egészen kihűlt.
A savanyú tejet tésztába, kalácsba még felhasználhatjuk.
Hamarabb megalszik a tej, ha egy kanál tejfölt teszünk bele.
Joghurtot legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy a tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük, állandó keverés közbe 1-2 evőkanál joghurtot teszünk bele, és 2-3 óra hosszat egyenletes meleg helyen állni hagyjuk. Ne legyen túl meleg, mert a joghurt savanyú lesz. Jól lehűtjük, és fogyasztása előtt simára keverjük.
A tej és a tejes ételek érzékenyek minden szagra. Ezért tejforraláshoz, tejberizs, tejbedara, madártej készítéséhez csak olyan lábast használjunk, amiben más ételt nem főzünk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.