Köszönöm,hogy megosztottad ezt a kovász készítést.Hamarosan élek a lehetőséggel és kipróbálom:) Na,meg a kenyeret is.
JBFK Jól bevált fehér kenyér
A tésztát kézzel dagasztatom, 20 percig. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tésztagyúrás közben. Kellesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
Gyor kovász
Este:
1 dl langyos víz
1 tk méz
10 g élesztő
ezeket, összekeverni és néhány percig állni, hagyni
13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező rá, valaki ezzel illette :-)) Ekkor már lehet sütni vele, ez a gyors kovász
Öregkovász:
13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező rá, valaki ezzel illette :-))
( Innen csinálódik az ÖREG KOVÁSZ a leírtak szerint!! ) Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe. 3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül,
Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni.
Limarapékség Jól bevált fehér kenyere
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.