20 dkg liszt
5 dkg finom zabpehely
5 dkg őrölt mogyoró
2 ev. kanál kakaópor
20 dkg porcukor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
30 dkg reszelt cukkíni
2 egész tojás
1 maréknyi rumba áztatott mazsola
1 deci olaj
1 deci tej
3 ev. kanál lekvár, ami lehet füge, barack, narancs, vagy ribizli a kalács megkenésére
2 ev, kanál nádcukor és 2 ev. kanál prézli összekeverve a kalács megszórására
egy kevés vaj, vagy margarín a forma kikenésére plusz egy kevés prézli a forma kiszórásához(a folyékony kalácsok sütéséhez mindig prézlit használok, ez egy jól bevált, sőt finom megoldás)
A hozzávalókat egy tálban összekeverem, ha túl sűrű a tészta, akkor fél deci tejet hozzáöntök. Állni hagyom a tésztát, hogy a zabpehely puhább legyen, kb. 15 percig.
Kivajazott, prézlivel kiszórt formába (ki hogy szereti, kerek, vagy szögletes formába) öntöm. Előre melegített 200 fokos sütőbe tolom. Ha magas a tészta, így megellenőrizem, nehogy megégjen, mert a közepe még lágy lehet. Ilyenkor szütőpapírt teszek rá és addig sütöm, míg a közepe is szilárd.
Ha megsült, langyosra hűtöm, megkenem a lekvárral, megszórom a cukor és a prézli keverékével. Hagyom kihűlni.
Nagyon finom és gyorsan elkészíthető sütemény.
Télen, ha nincs cukkíni használható alma is helyette.
Jó étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.