Fehér gyöngybab
füstölt csülök, esetleg kolbász is
sárgarépa,
zöldség
vöröshagyma
fokhagyma
zeller
burgonya
1 cső paprika
1 paradicsom
zöldség-, és zellerzöld
só
Rántáshoz: zsír, liszt, fokhagyma, őrölt pirospaprika
Bableves, ahogy én készítem és szeretem: Este meleg vízbe beáztattam a babot, reggel meleg vízbe oda tettem, egy másik lábasba pedig a füstölt csülköt, én kb. fél órát szoktam mindegyiket főzni, utána leöntöm a levét, mert így nem lesz olyan puffasztó. Közben már a másik edényben felforrt a víz, átszedtem bele a babot és a húst, raktam bele zöldséget, répát, egy darabka zellert, 1 paradicsomot, 1 cső paprikát, kockázott burgonyát, metéltem bele egy vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, zeller és zöldség zöldet, pár karika kolbászt is metéltem bele, sóztam, és készre főztem, majd a végén fokhagymás rántással berántottam.