340 ml langyos víz
500 g liszt
1,5 tk só
1 tk cukor
1 cs szárított élesztő (7g)
A hozzávalókat a robotgép üstjébe tesszük és a dagasztó karral jól kidolgozzuk.
Kivesszük a tálból a tésztát, 9 egyenlő részre osztjuk (95 g).
Kerek kis gombócokká formáljuk, 5 percet pihentetjük őket. Ezután kissé kilapítjuk a tésztát, közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal. amibe egy csipet lisztet teszünk. Addig tágítjuk a lyukat körkörös mozdulatokkal, amíg 4 cm átmérőjű lesz. Kissé lisztezett felületre tesszük a megformázott tésztát és letakarva 30 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütésnél, légkeverésnél 180 fokra.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy egy szilikon sütőlappal.
Egy nagy átmérőjű lábosban vizet forralunk. Mikor forr a víz, a megkelt bageleket tetejükkel lefelé beletesszük a gyöngyöző vízbe. 30 másodpercig blansírozzuk, majd megfordítjuk és újabb 30 másodpercig előfőzzük. Akkora lábasunk legyen, hogy a 9 bagelt 2x-re ki tudjuk főzni. A kifőzött bageleket szűrőkanállal kiszedjük a vízből és egy tiszta konyharuhára tesszük, hogy a felesleges vizet leitassuk róla (papírtörlő nem jó, mert ráragad a tésztára).
A kifőzött bageleket a tepsibe sorakoztatjuk, kellő távolságot hagyva.
Én a szilikon tepsimre 6 db-ot tettem. Hármat pedig a fritőzben sütöttem ki.
Sütőben:200 fok, alsó-felső sütésen 20 perc
Fritőz:180 fok 18-20 perc
Mikor megsültek, rácson hagyjuk kihűlni őket.
Mivel a fritőzben a pároló betétre tettem a bageleket, és azt pedig a megfordított rácsra, így nem kellett fordítanom, hogy az alja is megsüljön, mert tökéletesen tudott keringeni a forró levegő a sütőedény körül és alatta is.
Friss sajt és füstölt lazac illik hozzá, de vajjal, sonkával vagy éppen Nutellával is nagyon finom.
Ötlet:Ha van a fagyasztóban helyed, akkor előre gyárthatod a bagelt. A kifőzés után gyorsan kihűlnek és ekkor lehet fagyasztani, méghozzá úgy, hogy egy tálcára teszel sütő vagy zsírpapírt és egyesével, hogy ne érjenek össze rárakod a bageleket és így fagyasztod. Mikor jól átfagyott, akkor lehet zacskózni vagy do9bozolni és mindig annyit sütsz meg belőle, amennyi éppen szükséges.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.