Gyönyörűek lettek!!:)
1-1 rúd
25 dkg fehér tönkölybúza
8 dkg graham lisz
15 dkg vaj
3 dkg méz
1 darab tojás sárgája (fehérje a megkenéshez)
1 dl tejföl
1 tk. szódabikarbóna
½ citrom héja és leve (bio)
csipernyi só
mák töltelék
15 dkg darált mák
3 ek. méz
3 ek. meggylekvár
5 dkg mazsola
½ citrom héja
diós töltelék
15 dkg darált dió
3 ek.méz
3 ek.sárgabaracklekvár (házi)
5 dkg mazsola
1 ek. narancs leve
½ narancs héja (bio)
A lisztet összekeverjük, hozzáajuk a sót, citrom héját (sikerült kifelejtenem), vajat, mézet, tojássárgáját és összegyúrjuk. (Ha nem bio a citrom, narancs, sikáljuk meg jól szódabikarbónás vízben)
Hideg helyen ½ -1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük.
A mazsolát leforrázzuk, kicsit a vízben hagyjuk, amikor megdagadtak, leszűrjük és a felét a mákos, a másik felét a diós töltelékhez adjuk.
A tésztát két felé vágjuk. Kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük és a végét visszahajtjuk (alá), és a sütőpapírral kiobélelt tepsire helyezzük.
A tészta másik felévégel ugyanígy járunk el.
A tojás fehérjével megkenjük hosszirányba, majd 20 perc pihentetés után keresztirányba. (Ettől márványosnak kellene lennie, de nem lett, mert a teljeskiörlésűtől sokkal sötétebb lesz a színe és nem lesz márványos)
Egy villával megszúrkáljuk, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni. Persze, azt soha nem tudhatjuk előre, hogy kireped-e. Általában az a tapasztalatom, hogy a tönkölyből sült beiglik nem repednek ki, (de itt graham is volt)
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Nagyon bátran, mondhatnám vakmerő módon látok hozzá mostanában ételek készítésének. Íme leújabb alkotásom a reform beigli. Szerintem még az antalvalin is megjelenhet, annyira reform. Lehet, be is küldöm
Ez nagyjából anya receptje reformosítva.
Fogalmam sincs mennyi idő alatt készül el, a 40 percet saccoltam:)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.