3 kg birka színhús
1 nagyobb sertés csülök
1 fej fokhagyma
5 db vöröshagyma
2 db paradicsom
3 db paprika
4 evőkanál pirospaprika
1 kis evőkanál őrölt köménymag
1 kiskanál paprika pehely (Csipős )Toldi fűszer
3 dl száraz vörösbor
2 tk só
2 fej gomba
10 dkg zsír
A zsírban az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, összekeverjük, majd beletesszük a felvágott paprikát, az apróra vágott paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Két-három percig együtt pirítjuk, majd beletesszük a faggyútól megtisztított, összevágott húst is. Az egészet sózzuk és folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik a hús. Ha zsírjára sülne kevés vizet öntsünk alá és fedő alatt, időnként megkeverve főzzük.Fél puha állapotában hozzá adjuk a kockára vágott sertés csülköt is hogy továbbra együtt főjön .Közben beledobáljuk az apróra vágott gombát is .
Amikor a hús már puha felöntjük a vörösborral, de ezután már csak egy-két percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Birkapörkölt mellé köretnek főtt burgonya, galuska, szarvacska tészta, vagy tarhonya tálalható, de akár magában, friss kenyérrel is kiválló főétel. Savanyúságnak házi vegyes savanyú dukál .
Tipp!
A birkapörköltből mindig nagyobb mennyiséget készítsünk, ugyanis akkor jönnek ki igazán az aromák, ha minél nagyobb mennyiségben készül. Ha a 8-10 adagból megmarad, akkor érdemes a maradékot lefagyasztani. Főzési ideje 2,5 -3 óra
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.