3 kg birsalama
2 kg cukor
1 egész citrom leve
ízlés szerint:dió,szegfűszeg,vaníliarúd,fahéj...
1.A 3 kg Birsalmát gondosan lemosom és ledörzsölőm a szőrt is a héjáról.
2. Szétvágom gerezdekre és azokat is keresztbe.
3. Kivágom a magházat, nehéz munka mert kemény. A héjat rajtahagyom.
4. Annyi vízzel teszem fel főzni, amennyi éppen ellepi,majd belefacsarok 1 citrom levét.
5. Ha teljesen megpuhult akkor botmikszerrel krémesítem a masszát,majd 2 kg cukrot adok hozzá.
6. A masszát most folyamatos keverés közben addig kell főzni, amíg a massza elválik az edénytől.
7. Ha kész, vízzel kiöblített vagy folpackkal bélelt formákba, vagy őzgerinc tepsibe teszem. Állítólag a vizezés hatására majd kijön a formából. Azt is ajánlják, hogy tört (nem darált) diót keverjünk bele.
8.Szobahőmérsékleten száraz helyen tartjuk, ha megszáradt kivesszük a formából és tovább szikkasztjuk. Sütőpapírban csomagolva sokáig eláll.
Megjegyzés: több recept szerint azonnal a főzés kezdeténél berakjuk a cukrot, ezt nem ajánlom mert nagyon könnyen odaég.
Tipp:én tettem bele diót,szegfűszeget és fél vaníliarúd kikapart magját.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.