Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 mk só
1 tojás
1 tojás sárgája
fél rúd vanília kikapart magja
3 dl tejszín
fél dl tej
2 dkg friss élesztő
3 ek. cukor
8 dkg olvazstott vaj
Töltelék: 0,5 kg ribizli. 10 dkg porcukor, 2 ek. kukoricakeményitő
Teteje : 1 tojás, 8 dkg porcukor, fél citrom leve
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot és elkeverjük. Beleütjük a tojást, a tojás sárgáját, hozzáadjuk a vanília magokat és a tejszínt (tejszín helyett használhatunk 2,5 dl tejet és 8 dkg olvasztott vajat). Végül az élesztős tejet is a tetejére öntjük.
Elindítjuk a dagasztást, 2-3 percig alacsony fokozaton, majd amikor a tészta nagyjából összeállt még kb. 10 percig magasabb fokozaton dolgoztatjuk a gépet. Könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát készítünk.
Természetesen kenyérsütő géppel is összeállítható a tészta.
A bedagasztott tésztát kelesztő tálba tesszük és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg a tésztánk kel a fél kg áfonyát leöblítjük és alaposan lecsepegtetjük.
A megkelt tésztát kb. 30 cm x 45 cm nagyságú téglalap formára nyújtjuk.
A lecsepegtetett áfonyát elkeverjük a cukorral és a keményítővel (ez utóbbi a sütés alatt megköti a gyümölcs levét).
A gyümölcsöt a tésztára terítjük és kissé bele is nyomkodjuk.
Vékonyan kivajazunk egy kb. 25 cm x 30 cm nagyságú sütőedényt és a csigákat sorban beletesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amíg melegszik a csigák tetejét lekenjük a felvert tojással.
Az edényt betoljuk a forró sütőbe és a csigákat 30 perc alatt pirosra sütjük.
Végül elkészítjük a mázat. Ehhez a porcukrot kevés lime vagy citromlével tejföl sűrűségűre keverjük, addig, amíg a cukor felolvad és a máz szép fényes lesz. Ezt csorgatjuk a csigák tetejére.
Ez a receptet a Limara rceptje ott áfonyával készítették, én ribizlivel csináltam.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.