Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Desszert étel receptek » Csokoládétorta

felvitel dátuma: 2011-07-15 23:20:29       mai nézettség: 1       nézettség: 3700
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

kakaós piskótához (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

  • 100 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 6 tojás
  • 3-4 ek. hideg víz
  • 1 csipet
  • 180 g finomított kristálycukor
  •  1 tasak vaníliás cukor (10 g)

A krémhez:

  • 100 + 40 g kristáylcukor
  • 3 dl tej
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 200 g étcsokoládé
  • 5 ek. rum
  • 40 g hámozott mandula
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 g tortabevonó étcsoki
  • 1 dl tejszín
  • 25 csokoládélevélke
Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

A piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján, piskótatorta alaprecept)

1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési keményítőt, kakaóport és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé, O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.

3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következtében elsimul!

5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni. 

A krém elkészítése:

1. 100 g kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradékot és a pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg vízbe állítva kihűtjük.

2. A maradék 40 g kristálycukorból és mandulából grillázst készítünk a követkető módon. A mandulát darabosra vágjuk. Egy kb. 20 *30 cm-es alufólialapot felfordított tepsi hátára fektetünk, és vékonyan megkenjük olajjal. 1 ekvajat/margarint felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk a mandulát, gyorsan összekeverjük, és mindössze fél percig pirítjuk. Azonnal az alufóliára szedjük- simítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután nem túl apró darabokra tördeljük, vastagabb nejlontasakba tesszük, és nyújtófával vagy húsverővel apróra tördeljük.

3. A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.

4. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük  a krém egyharmadával, megszórjuk a grillázs felével, aztán a második lap, egyharmadrész krém, a maradék grillázs, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre teszzük.

5. A díszítéshez a tortabevonó csokoládéból burgonyahámozóval forgácsokat aprítunk, beszórjuk vele a torta oldalát. Kijelöljük a szeletek helyét. A tejszínt kemény habbá verjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, a szeletek szegélyére és a torta közepére habrózsákat nyomunk, végül a csokoládélevélkékkel díszítjük.

Én nem szoktam grillázst készíteni, csak a sima csokikrémmel töltöm meg.

A képen szív alakú formában sütött torta látható, fázis képek nélkül, mivel ez még 3 évvel ezelőtt készült.

Forrás: Lajos Mari 66 torta c. könyve

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 csoti.henriette 2011 augusztus 11

Szia, erre a tortádra gondoltál? Heni

0/10 Hani 2011 augusztus 14

Hoppá, most láttam, hogy kérdeztél! Igen, ez sz, nagyon finom a krémje. Üdv: Ani

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.