1 kg liszt
1/2 kg margarin
2 tojássárgája
15 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 pohár tejföl
10 dkg baracklekvár
csipetnyi só
Töltelék:
1/2 kg dió ( darált )
1/4 kg porcukor
csipetnyi vanília
1 db citrom
1/2 dl rum
5 dkg mazsola
csipetnyi őrölt fahéj
1 dl tej
2 ek méz
A gyúrólapon összedogozzuk az összes alapanyagot, és cipó formára alakítjuk. (4 kis cipó legyen)
E folyamatot sütés előtt egy nappal készítjük el. ( letakarva langyos helyen tartsuk )
Másnap vékonyra nyújtjuk, és megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen elosztva rátesszük a tölteléket, és feltekerjük, szépen eligazitjuk a szélét és a végét.
A tetejét megkenjük felvert tojássárgávájal, majd beletesszük a tepsibe, és félórát pihenni hagyjuk.
Ismételten megkenjük tojássárgájával ( ettől szép márványos lesz, amikor megsül )
Előmelegített 190 C fokos légkeverős sütőben megsütjük.
Sütés befejezése előtt tűpróbát végzünk, hogy megsült e a tészta. (ha nem ragad a tűre, akkor jó)
Várjunk hogy kihűljön, és langyos vízben mártott késsel szép szeleteket vágunk. mindig annyit szeleteljünk, amennyit azonnal elfogyasztunk. ( így nem szárad ki )
Töltelék:
Két bejglirevaló tölteléket készítünk.
A dióhoz hozzákeverjük a porcukrot, vaníliát, egy citrom reszelt héját, rumban áztatott mazsolát, mézet, őrölt fahéjat.
Ezt a keveréket forró tejjel felfőzzük.
A töltelék ne legyen túl híg, de túl sűrű sem. ( könnyen kenhető legyen )
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.