1 dl víz
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 csipet só
4 tojás
Krém
3 dl tejszín ( vagy 2 tasak tejszínhabpótló por)
Égetett tésztát készítünk. A vizet felforraljuk, beletesszük a vajat és a sót, amikor a vaj felolvadt hozzáadjuk a lisztet és addig kavarjuk, amíg elválik az edény falától. Még melegen belekavarunk egy tojást majd hagyjuk kihűlni. Ekkor egyenként hozzáadjuk a többi tojást, mindegyikkel addig kavarjuk, amíg teljesen felveszi a tojást. Az utolsó tojást felverjük és fokozatosan adjuk hozzá és csak annyit, hogy ne folyjon szét a massza (ez függ a tojás méretétől és a liszt minőségétől).
Csillagcsöves nyomózsákból sütőpapírra elnyújtott szív alakú, vagy egyik végén kissé elszélesedő ovális formát nyomunk ( 7-8 cm hosszú és 4 cm széles), egymástól megfelelő távolságra, mert megnőnek. Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük, az ajtót nem nyítogatjuk, amikor szép rózsaszínű lezárjuk a sütőt és még 5 percig bent hagyjuk a tésztát. Kb 12-14 db hattyú lett.
A maradék tésztából a legkisebb formával kérdőjeleket nyomunk a sütőpapírra, majd ezt is megsütjük. Ez lesz a fej. Vigyázzunk ez gyorsabban sül (10-15 perc).
Amíg sül a tészta elkészítjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta kihűlt éles késsel levágjuk a tetejét, majd hosszában középen, ollóval félbe vágjuk, ez lesz a két szárnya.
Nyomózsákkal a tejszínhabot a sütibe nyomjuk, beleállítjuk a fejet, majd ráhelyezzük a szárnyakat. Egy-egy csepp olvasztott csokival megrajzoljuk a szemet és a csőrt. Megszórhatjuk porcukorral.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.