A citromot mikor teszed bele mert nem találom.
· kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:
· 4 kg eper
· kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)
· 2-3 nagy citrom leve - ízlés szerint
Elkészítés:
Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Belenyomom a citrom levét .Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem. A Befőttes üvegeket szép tisztára mosom és forró ecetes vízben átöblítem .Ez így fertőtlenít és ezért is nem teszek bele tartósító szert .Fontos hogy az üvegek forróak legyenek amikor .
Az így előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (gyermekeim régi mózeskosarát takaróval bélelve használom) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.
Megjegyzés:
Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.
A megmaradt levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll.
Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.
Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.