Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Nehéz » Eper lekvár (Csildi befőz )

felvitel dátuma: 2013-05-28 12:47:09       mai nézettség: 1       nézettség: 6741
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

 

·         kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:

·         4 kg  eper

·         kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)

·         2-3 nagy  citrom leve - ízlés szerint

Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 80 perc
Elkészítés:

Elkészítés:

Az epret vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Belenyomom a citrom levét .Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem. A Befőttes üvegeket szép tisztára mosom és  forró ecetes vízben átöblítem .Ez így fertőtlenít és ezért is nem teszek bele tartósító szert .Fontos hogy az üvegek forróak legyenek amikor .

Az így előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (gyermekeim régi mózeskosarát takaróval bélelve használom) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.

Megjegyzés:

Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.

A megmaradt  levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll

Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.

Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Dalianisz Hajdula 2013 május 28

A citromot mikor teszed bele mert nem találom.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 május 28

Az első napon kerül bele a citrom leve is .

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 május 28

Az eper nagyon finom édes volt ,így 1,20kg cukor is bőven elég volt a 4kg eperhez.

9/10 Tóth Attila 2014 május 25

Jó recept, mi is illetve a hölgyek hasonlóan készítik.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2014 május 25

Nagyon finom én mindig így készítem és a családom imádja.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.