50 dkg búzakenyérliszt, BL 80( Nagyi titka búzakenyérliszt fehér)
3 dl kézmeleg víz,
2 dkg élesztő,
2 kk. só,
1 ek. olaj,
1 csipet cukor
BlFelfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral 1 dl kézmeleg vízben. A lisztet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a sót, majd a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval egyneművé dagasztjuk. Ezután géppel vagy kézzel jól kidolgozzuk. A tésztát letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, kézzel jól átgyúrjuk, formázzuk. Sütőlapon vagy kenyérsütőben letakarva kelesztjük tovább, amíg újra kétszeresére nem nő. ezután a fehérkenyér tetejét éles késsel (vagy pengével) több helyen vágjuk be, és átkenjük vízzel . A sütőt előmelegítjük 220 fokra, az aljába tegyünk egy kis edénybe vizet, hogy jó gőzös legyen a sütő. A bevizezett kenyeret tegyük a gőzös sütőbe, magas hőfokon süssük 15 percet hogy kérget kapjon, majd a hőt levesszük 175 fokra, és így sütjük tovább, míg szép színe lesz. A sütő alsó részébe tegyük. ha megsült, még forrón újra átkenjük vízzel, és itt énekelni kezd! Hagyjuk kihűlni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.