Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Gyümölcs étel receptek » Fekete-erdői meggyes alagút

felvitel dátuma: 2011-05-09 15:28:39       mai nézettség: 1       nézettség: 3326
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

12 szelethez:

A piskótalaphoz:

  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 4 tojás
  • 50+50 g porcukor
  • 1 tasak  vaníliás cukor (10 g)
  • 20 g kakaó
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 2 ek. pocukor a szóráshoz

 

Továbbá:

  • 1 nagy üveg meggybefőtt (töltőtömeg kb. 400 g)
  • 45 g étkezési keményítő
  • 2 ek. + 2 kk. cukor
  • 2 ek. cseresznyepálinka
  • 1,5 dl + 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak habfixáló (10 g)
  • 100 g tortabevonó étcsoki
  • 1 tasak vaníliás cukor (10 g)
Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 8 perc

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk:

  1. A sütőtepsit (kb. 30×40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 fokra.
  2. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk.) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
  3. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk  az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
  4. Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétőlés megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
  5. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket:

  1. A meggybefőttet leszűrjük, levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 ek. cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Beletesszük a meggyet, hagyjuk kihűlni.
  2. Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpackkal. A tésztát formára "szabjuk": a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18*30 cm-es és egy 11*30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meghintjük a cseresznyepálinkával.
  3.  1,5 dl tejszínt 2 kk. cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk pl. Hulala, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén is nyomkodjuk), visszahajtjuk a folpackot, és legalább 3 órára behűtjük.

Következik a díszítés:

A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony réteget, forgácsokat "farigcsálunk le róla, felhasználásig hidegen tartjuk.

A maradék 2,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az "alagutat" hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk-tapasztjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, meggybefőttel díszítjük.

 

Gyönyörű, finom és különleges!

Lajos Mari: Házi sütemények

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Haspók 2011 július 03

Uramisten,elcseppent a nyálam. Ez zseniális!!:)

0/10 Hani 2011 július 03

Köszönöm szépen kedves Nárcisz! De az érdem főként Lajos Marié, a Nők Lapjától!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.